Milyen legyen az otthoni nyomtató?

A PC megvásárlása után a legnehezebb szituáció, amikor rádöbbenünk: nyomtatnunk is kell. És akkor előrajzanak a kérdések: fényképet is? Mennyit? Milyen szinten? Milyen gyakran? Ha tevékenységünk tömeges nyomtatási igényt vet föl, akkor mi a megoldás? Az FN megvizsgálta a kérdéseket, a válaszok alább olvashatók a beruházási költségek növekvő sorrendjében.

Gyakori, hogy az otthoni PC-tulajdonos mondjuk 40000 forintot szán a nyomtatási funkcióra. (Általában hasznos, ha a beszerzés előtt letisztázzuk magunkban, hogy mennyi az a maximális anyagi teher, amelyet az adott funkció kielégítése céljából elviselünk. Már, ha tudatos vásárlók vagyunk. Mivel a kínálat ma már igen széles, nyomtatónkra igény és pénztárca szerint 10 ezertől akár 200 ezerig áldozhatunk. A kezdőknek ebben mindenképpen segítséget jelenthet cikkünk.

A nyomtatási funkció pedig jellemzően fekete-fehér szövegnyomtatásból áll, néha színeset is szeretnénk, de akkor aztán kifogástalan fényképet. Ezt az igény a gyártók is felismerték, és mindegyiknek van olyan tintasugaras típusa, amelyikben ott a nagy kapacitású, tökéletesen fedő tintájú, külön fekete patron. Amely pont annyiba kerül, mint a háromszínű, kombinált – meglehetősen sokba, és a töredéke a kapacitása, mint a lézernyomtató egy töltésének. A tintasugaras nyomtatás oldalra vetített költsége többszöröse a lézernyomtatóénak.

Néhány általános megjegyzés a nyomtatókkal kapcsolatban.

A fekete-fehér lézernyomtatóval nem lehet fényképet nyomtatni, ha fényképeinket is szeretnénk otthon nyomtatni akkor vagy speciális nyomtatót válasszunk, vagy válasszunk egy multifunkciós készüléket.

Szinte minden színes tintasugaras nyomtatóval lehet háztartási célra tökéletesen megfelelő méretű és minőségű fényképet nyomtatni – megfelelő papírra, a megfelelő beállításokkal. Bármilyen nyomtatót vegyünk is, a boltban vele kapott festékanyag mennyisége a külön vásárolt töltetnek csak a töredéke: fele-harmada. Tehát meglehetősen hamar szembesülni fogunk a valódi kellékanyag-költségekkel.

A lézernyomtató egy töltése több ezer oldalra elegendő, a tintasugarasé több százra (szövegoldalak esetén). A fényképnyomtatáshoz legalább tízszer annyi festék kell, tehát egy készlet patron általában néhányszor tíz fényképhez lesz elegendő.

Szerencsére a kegyetlen verseny odáig vezetett, hogy ha 10000 forinttal mélyebben nyúlunk a zsebbe (50000 forintot szánva a nyomtatásra), akkor vehetünk egy otthoni lézernyomtatót a mindennapos (levél-, lecke-, hivatalos irat-, weboldal- stb. – nyomtatási) célokra, és egy alapkategóriás színes, tintasugaras készüléket. Két nyomtatót tehát.

Egyik sem nem nagyon gyors, nem nyomtat kétoldalasan, és nem maximális felbontású, viszont gazdaságosan megoldják az otthoni igényeket. Kicsit több hely kell az elhelyezésükre, és egy helyett két USB-portot foglalnak el – ha egyidejűleg a géphez akarjuk csatlakoztatni mindkettőt. Viszont minden nyomtatási feladatot az arra optimalizált berendezéssel végzünk el, ami a hosszú távú (2-3-4 éves), teljes tulajdonlási költségekre kedvezően hat.

Innentől kettéágazik a javaslatunk: tintasugaras, vagy lézernyomtatót szeretnénk.

Tintasugaras nyomtatók

Az alapszintnél jobb tintasugaras nyomtatók gyorsabbak, és több célra alkalmasak. Jellemzően képesek CD-re, DVD-re nyomtatni (ehhez nyomtatható felületűt kell venni, de ez egyébként is célszerű, mert a tiszta fehér korongra többet és jobban láthatóan tudunk írni a rosttollal is) További kellemesség, hogy színenként külön patront alkalmaznak, mindig csak egy fogy ki. Általában mindig másik. Célszerű egy teljes készletet tartalékolni, ami viszont azért többe kerül, mint egy kombinált patron. Magasabb a felbontásuk is, de nem nagyságrendekkel, legföljebb egy fokozattal.

Bármilyen kellemetlen is ez a gyártóknak: a drágább nyomtatók képminősége nem annyival jobb, mint amennyivel többe kerülnek. Kényelmesebb és gazdaságosabb a használatuk, tovább tartanak, nagyobbak, többet lehet velük kinyomtatni adott idő alatt, pontosabban (ismételhetően) vezérelhetők – de nem forradalmian szebb a nyomat, mint amire az olcsó nyomtatók a megfelelő beállításokkal és a megfelelő papíron képesek.

A digitális fotózás terjedésével megjelentek a fotós multifunkciós készülékek: egybeépítik a lapolvasót, a nyomtatót és a memóriakártya-olvasót, és lehetővé teszik, hogy a fényképezőt közvetlenül a készülékhez csatlakoztassuk. Így előáll a PC-nélküli nyomtatási megoldás, sőt színes másolatot is tudunk készíteni a dokumentumokról. A szerteágazó funkciókat egy színes, grafikus, a képek megtekintésére is alkalmas kijelző (LCD) támogatja, a drágább típusokon egész nagy. Nyomtatási képességeik azonosak a csak nyomtatókéval: ugyanazt a technikát építik be. Az olcsó multifunkciósban alapszintű, a drágábban gyors, sokpatronos, sokoldalú nyomtató van.

Kézenfekvő a javaslatunk: csak akkor vegyünk az a alapszintnél jobb nyomtatót, ha nemcsak kifejezetten 10×15 vagy 13×20 cm-es családi fotók nyomtatására van szükségünk. Ha festmény-reprodukciókat szeretnénk nyomtatni. Ha dekorációs célra készítünk nyomatokat. Vagy ha rutinszerűen írunk saját CD-t, DVD-t.

Lézernyomtatók

Az alapszintnél magasabb képességeket itt elsősorban a nagyobb sebesség, és a több papíradagolási lehetőség jelenti. Az otthoni készülék 100-as, nyitott bemeneti tálcáját felváltja a 250, vagy pláne a teljes csomagot befogadó, 500 lapos kapacitású fiók, és a sebesség 20 lap/perc fölé nő. Felbontásról azért nem beszélünk, mert a lézernyomtatóké 600 vagy 1200 pont/hüvelyk – ennél több nem kell.

Gyakran megadják a havi terhelhetőséget, jelezve, hogy a lézernyomtató alapvetően a tömeges nyomtatásra, és-vagy nagyobb dokumentációk előállítására való. A legalacsonyabb jellemző érték az 5000 lap/hónap, de van 10-15 ezres képességű, már a messze 100 ezer alatti árkategóriában is.

Megjelenik a kétoldalas nyomtatás (amihez érdekes módon nem szoktunk hozzá: még mindig különlegesnek számít, ha a papír hátoldalán is van szöveg.), ehhez komoly mechanika szükséges. De a kategória-ugrást a hálózatos képességek jelentik: amikor a nyomtatóba beépítik a hálózati csatolót: több számítógép is elérheti. Ehhez a távoli, a hálózaton át történő vezérlés is hozzátartozik, a „jobb” készülékek pláne webes, böngészős módon érhetők el. Mindez persze már nem otthoni használat.

Ha a családban több számítógép van, de csak egy nyomtató, akkor egy „printszerver” nevű készüléket kell keresni. Ezzel csatlakozik a párhuzamos vagy USB interfészű nyomtató a családi hálózatra, hogy mindenki „lássa”. Van olyan szélessávú útválasztó (router, kötelező a tűzfalszolgáltatás miatt, akár ADSL, akár kábeltévés internetkapcsolathoz), amelyhez USB-porton lehet csatlakoztatni a nyomtatót, ily módon elérhetővé válik az útválasztóhoz csatlakozó számítógépek számára is.

A nyomtatók széles kínálata ma már elég nagy mozgásteret biztosít a nyomtatási igényeink pontos kielégítésére. A minőség és a funkciók száma leggyakrabban egyenes arányban van az árkategóriákkal. Nem feltétlenül kell azonban a legdrágább nyomtatót megvennünk egy átlagos otthoni iroda felszereléséhez, mivel azok nyomtatási kapacitását egy vagy két számítógéppel optimálisan nem igazán tudjuk kihasználni.

Címkék: tech