Élesedik a verseny a szélessávú piacon

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa határozataival egyértelműen a verseny élesedését, a nagykereskedelmi árak csökkenését és ezen keresztül a kiskereskedelmi árak mérséklődését szeretné elérni, különösen az ADSL szolgáltatás területén.

A (NHH) Tanácsa a piac-meghatározás, illetve piacelemzés során meghozta a helyi hurkok átengedésére, a szélessávú hozzáférésekre, valamint a bérelt vonali szolgáltatások nagykereskedelmi piacaira vonatkozó határozatait, s ennek révén tovább növeli a versenyt az internet-piacon – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az ADSL szolgáltatás alapját jelentő nagykereskedelmi szélessávú hozzáférésre vonatkozó határozat egyik új eleme, hogy minden korábbi vezetékes monopol szolgáltatónak nyújtania kell országos nagykereskedelmi hozzáférési szolgáltatást, a kiskereskedelmi árak alapján szabályozott áron. Ezzel az ország teljes területén beindulhat a tényleges kiskereskedelmi verseny és fokozatosan megszűnhetnek a jelenlegi igazságtalan és indokolatlan regionális árkülönbségek a közlemény szerint.

A tanács a nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatások és a bérelt vonalak nagykereskedelmi végződtetésének piacán is bevezeti és ezzel a magyarországi szabályozásban meghonosítja a kiskereskedelmi ár alapú nagykereskedelmi árszabályozást. Ez az úgynevezett “retail minus” szabályozás elsősorban az árpréses helyzetek megelőzését szolgálja.

A tanács a nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési piacon és a szolgáltatók közötti verseny szempontjából szintén kiemelten fontos helyi hurok átengedés piacán is a korábbi monopol szolgáltatókat azonosította jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként.

Az öt JPE szolgáltatónak – Magyar Telekom Távközlési Rt., Invitel Távközlési Szolgáltató Rt., Hungarotel Távközlési Rt., Emitel Távközlési Rt., Monor Telefon Társaság Rt. – a részleges és teljes hurok átengedésre költségalapú díjat kell kialakítania és ezt a határozat megjelenését követő 30 napon belül, a referencia ajánlattal együtt kell jóváhagyásra benyújtani a tanácshoz.

Címkék: tech