Kultúrnyalánkságok a hétre

A kultúra gourmand-jai a héten ismét készíthetik étvágyukat. Étlapunkról nem maradhatott ki a Dresch Quartet koncertje, sem a pécsi filmünnep, de desszertnek Nádas Péter és Richard Swartz Párbeszédét is jó szívvel ajánljuk.

Szeptember 23. péntek
Calcutta trió a Millenáris Parkban

Magyarországon a tradicionális indiai zene egyet jelent a Calcutta trióval, amely már 27 éve koncertezik Európában, Indiában és a világ számos koncertpódiumán. Világhírű mestereik Pandit Ravi Sankhar szitárművész és Alla Rakha tabláművész tanítványaiként az indiai klasszikus zene minden szépségét elő tudják varázsolni. A Bhangra indiai tánc-folklór együttes a pandzsábi temperamentumot jeleníti meg fergeteges előadásában. A táncosok egyben zenészek is, akik indiai hangszereikkel kísérik pezsgő ritmusú tánclépéseiket.
Szeptember 24. szombat
Utcafesztivál a II. kerületben


Szeptember 24-én szombaton a Budapest II. kerületi Mechwart ligetben és a Zivatar utcában különleges fesztiválon töltheti a szombatját mindenki, akinek számít saját és mások jogainak tisztelete és védelme, vagy aki csak egyszerűen tartalmasan szeretné eltölteni a napját.
Az Utcafesztivál és Budapesti Európai Ifjúsági Központ Nyílt című rendezvény az egymás iránti tiszteletet, az emberi méltóságot, az emberi jogokat ünnepli sok-sok zenével, játékkal, beszélgetéssel. Meglepő találkozások, izgalmas felfedezések és tapasztalatok várnak mindenkire. A színpadon fellép többek között a méltán népszerű Gryllus Vilmos, a Megasztárban befutott Boogie és zenekara, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, az igényes dzsesszmuzsikát játszó Váczi Eszter és a Szörp. A rendezvényt számos gyermekprogram, civil szervezetek bemutatkozása, gasztronómiai, kulturális programok egészítik ki.

Szeptember 25. vasárnap
Szyksznian Wanda kiállítása a Volksbank Galériában


Korábban még csütörtökön nyílik meg Szyksznian Wanda grafikusművésznő kiállítása a II. kerületi, Törökvész úti Volksbank Galériában, amelyen az alkotó kisplasztikákat, kerámiákat, grafikákat mutat be. Ettől függetlenül igazi vasárnapi programnak ígérkezik a kiállítás. Szyksznian Wanda az egyik legsokoldalúbb magyar képzőművész, aki a lemezborítóktól a plakátokig, a könyvtervezéstől a figuratív és az absztrakt határán járó festészetig valamint grafikával is foglalkozik. A kiállítás december 15-ig tekinthető meg.

Szeptember 26. hétfő
A szállító 2. a mozikban


Bár Luc Besson nem rendezőként, hanem producerként és forgatókönyvíróként jegyzi a Szállító 2-t. A szűkszavú, önmagát különleges ügynökből fuvarossá átképező Frank Martin igen nehéz feladatot kap: egy dúsgazdag és nagyon fontos ember fiát kell iskolába és onnan hazaszállítani. A dolgok rendben is mennek, egészen addig, amíg egy szombati napon a gonoszok meg nem próbálják elrabolni a srácot. Az első támadást a szuperfutár könnyedén hárítja, de aztán végül – hogy fél óra után ne kelljen befejezni a filmet – az emberrablók sikerrel járnak. Frank persze amolyan magányos hősként megpróbálja megoldani az ügyet, amit nehezít az is, hogy a rendőrség őt is gyanúsítja a bűncselekmény elkövetésével.

Szeptember 27. kedd
Nádas Péter és Richard Swartz a Trafóban


15 év után ismét találkozik Nádas Péter és Richard Swartz, igaz, ezúttal nem négynapos beszélgetésre, hanem egyetlen estére ülnek le, hogy ismét jót beszélgessenek egymással. Másfél évtized alatt hatalmasat változott körülöttünk a világ, különösen érdekes tehát: egyáltalán milyen témákat tart ma lényegesnek két író ember? Nem tudjuk, miről lesz szó, de aki olvasta korábbi találkozásuk eredményét, a Párbeszéd című kötetet, amiből Nádas Péter az est elején fel is olvas, sejtheti: különleges szellemi csemegének ígérkezik kettőjük újbóli találkozása.

Szeptember 28. szerda
Dresch Quartet a Millenáris Parkban


Dresch Mihály egy interjúban elmondta, hogy életében arra törekedett, hogy érzékeltesse: az ember egyszerre szeretheti a legtisztább jazzmuzsikát és az eredeti népzenét. Egyszerre lehet korszerű és magyar. A zenész és társai már hosszú évek óta sikeresen ötvözik az autentikus magyar népzenét és az amerikai jazzt. Aki még nem hallotta mindenképp meg kell ismernie. Aki már ismeri, annak nem kell megmagyarázni, hogy miért kell ott lennie a Millenmárison csütörtök este.

Szeptember 29. csütörtök
Nemzetközi Filmünnep Pécsett


A második Pécsi Filmünnep létrehozóinak szándéka szerint már olyan nemzetközi találkozó, lehetőség, ahol a filmes szakma valóban együtt tölthet néhány napot. Emberek, gondolatok, vélemények, filmek találkozója. A Pécsi Filmünnep új időpontban, szeptember végén kerül megrendezésre, kihasználva ezzel a szabadtéri helyszínek nyújtotta lehetőségeket, valamint Pécs egyetemi város lévén, a városban tanuló több mint 35 ezer felsőoktatási hallgató bekapcsolódását a programsorozatba. A filmünnep szeptember 28-ától október 2-áig tart. A csütörtöki nap lehet megnézni A harmadik birodalom rablói című szerb filmet is. (képünkön).

Címkék: Magazin