Elhunyt a lézer atyja

Nyolcvanöt éves korában egy manhattani kórházban elhunyt Gordon Gould, a XX.század egyik legnagyobb találmányának, a lézernek a megalkotója.

Gould 1957-ben kezdett el dolgozni a lézertechnikán, amelynek elnevezése is tőle származik. Az eredeti angol “laser” szó a light amplification by stimulated emission of radiation (fény erősítése indukált sugárzás kibocsátása révén) rövidítése. A lézerrel kapcsolatos két legfontosabb találmányát ma már világszerte használják az áruházak pénztáraiban, illetve szemműtéteknél.

Gordon Gould nemcsak találmányával, hanem az amerikai szabadalmi hatóságokkal vívott közel három évtizedes harcával is híressé vált. 1959-ben nyújtotta be először kérelmét, de végül csak 1977-ben jutott el szabadalmi jogának hivatalos elismeréséig, és az ezzel járó dollármilliókig.

Gould 1920-ban New York-ban született. Gyerekként példaképe Thomas Edison volt. Műszaki érdeklődését ugyancsak műszaki beállítottságú anyja is támogatta.

1957-ben a Columbia Egyetem fizika szakán végezte doktori tanulmányait. Abban az időben itt tanított többek között Charles Townes, a mézer (vagy mázer – az angol maserből: microwave amplification by stimulated emission of radiation) felfedezője is.

A mázer abszolút zérus pontnál néhány fokkal magasabb hőmérsékleten tartott kristályokkal működő, rendkívül gyenge jeleket is torzításmentesen visszaadó, gerjesztett emisszióval működő, nagy teljesítményű mikrohullámú erősítő berendezés. A Columbián kezdetben Gould is mikrohullámokkal kapcsolatos kutatásokat végzett, ezután fordult figyelme a fényhullámok felé. A fény fotonjai ugyanis százezerszer több energiát hordoznak, mint a mikrohullám fotonjai.

Félve a konkurenciától Gould 1958-ban félbehagyta tanulmányait, és idejét a lézer modelljének finomításával töltötte. Sajnos szabadalmat csak 1959-ben jelentett be, így csak húsz év jogi csatározás után ismerték el végül szabadalmi jogát. Addigra azonban Gould lézeres eljárásit már az élet számos területén (szkennerek, sebészet, hegesztés) használták.

A tudományos karrierjét is folytatta: 1967-73 között a New Yorki Politechnikai Intézet professzora volt, 1973-ban pedig létrehozta saját lézer laboratóriumát. 1973-ban társalapítója volt egy optikai kommunikációs cégnek is: e téren 1985-ös nyugdíjba vonulásáig szintén számos szabadalmat jegyzett be.

Címkék: tech