Kihirdették az Európa kulturális fővárosa pályázat elbírálóit

Az Európa kulturális fővárosa 2010 címért még versenyben lévő hét magyar város pályázatát összegzik azok az óriásplakátok, amelyek szerdától láthatók Budapesten, a Felvonulási tér Műcsarnok melletti részén.

A kiállítás azt a célt szolgálja, hogy bemutassa a második fordulóba jutott városokat, ízelítőt adjon arról, hogyan készülnek 2010-re – mondta a megnyitón Bozóki András kulturális miniszter. Az Európai Unió bővítése nyomán 2009-től két ország egy-egy városa közösen kapja meg a címet. Az egyik magyar város a német Essen vagy Görlitz városával “párban” lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben.

Németország úgy döntött, hogy két várost továbbít a brüsszeli döntéshozók elé – idézte fel a miniszter, aki szerint emiatt “késedelmet is szenved bizonyos fokig a városok felkészülése”.

A tavaly októberben meghirdetett minisztériumi pályázaton tizenegy magyar város indult, közülük Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron jutott tovább.

“A magyar kormány úgy gondolja, hogy még idén, október végéig eldönti ezt a kérdés abban az értelemben, hogy melyik lesz az az egy város, amelyet Brüsszelnek továbbít” – fogalmazott Bozóki András. Hozzátette, hogy a magyar javaslatot a kormány decemberben továbbítja Brüsszelbe, majd a címről uniós szinten 2006 végén születik végső döntés; “amennyiben egy várost javasol a magyar kormány, lényegében egy bólintás lesz a magyar javaslatra”.

Bozóki András a szabadtéri kiállítás megnyitóján hozta nyilvánosságra azon tanácsadó testület tagjainak névsorát, amelynek ajánlása nyomán előterjesztést tesz majd a kormány számára.

A tizennégy tagú grémium tagjai: Liz Barrett újságíró (Nagy-Britannia); Enyedi György kutatóprofesszor; Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára; Julius Horváth egyetemi tanár (Szlovákia), Kovács János Mátyás közgazdász; Ladányi János szociológus, egyetemi tanár; Greg Richards, a Turism Research and Marketing UK partnere (Nagy-Britannia), Schneider Márta, a kulturális tárca helyettes államtitkára; Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke; Pekka Timonen, Helsinki városának kulturális igazgatója (Finnország); Uj Péter újságíró, szerkesztő; Vargha Mihály építész; Ingo Weber európai uniós szakértő (Németország); Wessely Anna szociológus, művészettörténész.

A testület tagjai felkeresik a pályázó városokat: szeptember 22-én Debrecent, 23-án Egert, 24-én Miskolcot, 25-én Budapestet, majd október 7-én Győrt, 8-án Sopront, 9-én Pécset.

Mesterházy Balázs miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa kulturális fővárosa program reformját célul tűző új uniós javaslat szinte teljesen megegyezik az itteni rendszerrel. Eszerint kétfordulós pályáztatás lenne kötelező: először nemzeti, majd nemzetközi alapú.

A magyar városok pályázatait bemutató szabadtéri kiállítás október 5-ig tekinthető meg a Hősök terénél. A két körben elhelyezett, sötétben megvilágított úgynevezett city light posztereken összesen 92 kép látható. Mind a huszonhárom tabló elő- és hátoldalán két-két kép “fut”, úgynevezett “roll up” vagy görgős módszerrel. A helyszínen elhelyeztek két információs állványt is, amelyek képernyőjén további tudnivalók olvashatók.

Címkék: Magazin