Paco De Lucia

Paco De Lucia 1947-ben született Algecirasban Francisco Sánchez Gómez néven.

Művésznevét anyja, Lucia Gómez tiszteletére vette fel. Apja, Antonio és Ramon bátyja adták neki az első gitárórákat ötéves korában. Első nyilvános fellépése a Radio Alegricasban volt egy másik bátyja, Pepe énekkíséretében. 1967-ben előadókörútra indult a Festival Flamenco Gitanóval, abban az évben, amikor első szólófelvétele készült La fabulosa guitarra de Paco de Lucia címmel.

22 évesen, 1969-ben rögzítette Fantasia Flamenca lemezét, amely bizonyos módon már meghatározza stílusát. 1973-ban készítette a Fuente y Caudal című lemezt, amelyen megtalálható a híres sláger, az Entre dos Aguas. 1977-ben olyan gitárosokkal került kapcsolatba, mint Al Di Meola és John McLaughlin. 1981-ben együtt rögzítették a világsikert aratott Friday Night in San Franciscót. A dzsesszes, flamencós, a gitározás legmagasabb virtuózitását bemutató felvétel lemezeladási statisztikákat döntött, évekig vezette a slágerlistákat.

1981-ben alapította meg szextettjét, amely számos koncertet adott szerte a világon. 1986-ban Paco de Lucia létrehozott egy triót J. M. Banderával és J. M. Canizaresszel, a csapat 1990-ig maradt fenn. 1996-ban újabb lemezt készített Al di Meolával és John McLaughlinnal The Guitar Trio címmel.

Két évvel később Paco de Lucia elkészítette az anyja tiszteletére írt lemezt: Luzia címmel, majd világkörüli turnéra indult együttesével. 1998 után kevés turné és hosszas hallgatás következett, majd a legendás Cositas Buenas.

Címkék: Magazin