Kivásárolta magát 18 millióért Button

Bennfentesek értesülései szerint Frank Williams lemondott Jenson Button-ról, aki maradhat a BAR-Hondanál. A pilóta mintegy 18 millió dollár váltságdíjat fizet önmagért.

Tekintélyes szaklapok tudni vélik, hogy pénteken lezárult a Jenson Button körül kirobbant átigazolási huzavona. Button 2004-ben a BAR versenyzőjeként írt alá egy szerződést, melynek értelmében a Williams csapathoz igazolt volna 2005-től.

Állítólag azért távozott volna a csapattól, mert nézeteltérése adódott az akkori csapatfőnökkel Dave Richards-szal, aki késve fizette ki neki a pontszerzésért járó plusz pénzeket. Akkor a Williams és a brit pilóta jogászai találtak egy pontot a versenyző szerződésében, mely szerint eligazolhat, ha a Honda nem bizonyítja elhivatottságát a Forma 1 iránt, amit ők bizonyítva láttak.

Ám a Honda megtámadta a Williamses szerződést és Button maradt náluk, azzal a feltétellel, hogy 2006-ban szabadon a Williamshez igazolhat, ha a 2005-ös Török Nagydíjig nem szerzi meg a bajnokság éllovasának pontjainak háromnegyedét.


Fotó: Vezess.hu

Ez nem sikerült Buttonnak, ezért Frank Williams élni is akart opciós jogával, így a pilótának 2006-2007-ben nála kellene versenyeznie. Csakhogy időközben Button meggondolta magát és pálfordulásának sűrűn hangot is adott. A Williams ugyanis elvesztette fő vonzerejét, a gyári motorszállító BMW-t, ellenben a Honda felvásárolta a BAR csapatot.

Frank Williams azonban kijelentette, hogy ennek ellenére nem hajlandó lemondani Button szolgálatairól, miután 2006-ra olyan szponzori szerződései vannak melyek a brit versenyzésétől függnek. Ám végül mégis meggondolta magát a sajtóértesülések szerint. A versenyző 18 millió dollár fájdalomdíjat fizet, amiért megszegi szerződését, de maradhat a BAR-nál.

A Williamsnél komoly változások lesznek jövőre, miután távozott a BMW, 2006-ban már nem Michelin, hanem Bridgestone abroncsokkal versenyeznek majd. Távozott a csapattól Nick Heidfeld is, aki három évre az új BMW csapathoz igazolt. Jövőre Mark Webber lesz az egyik versenyzőjük, hogy ki kerülhet Button helyére, még nem tudni.

Címkék: autó