Jövőre csökkenhet az új autók ára

Az új autók fogyasztói ára akár csökkenhet is, annak ellenére, hogy a Világgazdaság birtokába került tervezet szerint drasztikusan nő jövőre a regisztrációs adó. Az ötszázalékos áfacsökkentés ugyanis kellőképpen egyensúlyban tartja az árat.

Meglepően nyugodtan vették tudomásul a piaci szereplők a regisztrációs adó tervezett emeléséről szóló híreket. Némi számolgatás után ugyanis kiderül, a megemelni tervezett adónem az esetek jelentős részében nem jár együtt fogyasztói áremeléssel.

Sőt a lap számításai szerint egyenesen csökkenhet is az eladási ár. Például egy ma 252 ezer forinttal adózó benzines 1,6-os új autó fogyasztói ára – ha feltételezzük, hogy a gyári ára 2 979 200 forint – 4 039 000 forint. A kiszivárgott elképzelések szerint ennek az autónak jövőre 345 ezer forint lesz a regisztrációs adója, ugyanakkor a ma még 25 százalékos áfa 20 százalékosra csökken. Mindezt figyelembe véve a végső eladási ár 3 989 040 forint lesz, vagyis közel 50 ezer forinttal (1,2 százalékkal) olcsóbb lehet ez az autó, annak ellenére, hogy a regisztrációs adó tétele ebben a kategóriában csaknem 37 százalékkal növekszik. Kérdés persze, hogy a kereskedők nem nyelik-e le a váratlanul az ölükbe hulló extraprofitot.

Az importált használt autókkal kereskedők rosszul járnak – állítja Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. A hasonló kategóriába tartozó, ugyanakkor már néhány ezer kilométert futott jármű ára ugyanis jóval alacsonyabb, mint az újé, azaz nagyobb hányadát teszi ki az árnak a regisztrációs adó.

Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint a most kiszivárgott adótábla még finomodhat, hiszen a javaslat most jut el majd a parlamenti vita szakaszába, s a szakmai szervezetekkel folytatandó tárgyalások után is változhat a tervezet.

Címkék: autó