Hibrid törpeterepjáró a smarttól

Meglepően sokat ki lehet hozni az alap smart fortwo-ból, a tanulmány ráadásul hibridmotoros.

A Crosstown-ra ránézve nyomban látható, hogy ilyen autót csak a smart mutathat be. Az autó arányai és méretei is a fortwo-t idézik. 268 centijével a tanulmány hossza 18 centivel haladja meg a kétüléses városi törpeautóét. A crosstown szélessége és magassága egyaránt 158 centiméter.

A külsőn kívül az elsüllyeszthető szélvédőüveg is a dzsipeket követi az előrebillentve eltávolítható szélvédőkerettel, amelynek az orr-részben jut hely. A tanulmányon a smart külső zsanéros ajtókat alkalmaz. Minden smarton megtalálható családi vonás a Tridion acélváz, ami a crosstown-ban is szembeötlő.

A crosstown-ban hibrid hajtáslánc dolgozik, ami rendkívül takarékossá teszi a kisautót. A smart a 61 lóerős benzines turbómotort társította egy 23 kW teljesítményű villanymotorral. A hibrid hajtáslánc 85 kilós súlytöbblete többletfogyasztást okoz, de ezt messze ellensúlyozza a kombinált villany és benzinmotor takarékossága.

A fogyasztás nagyjából 15 százalékkal alacsonyabb, mint csak benzines motorral volna, átlagosan 4,7 liter/100 kilométer az európai szabvány szerint. A széria fortwo 15,5 másodperces százra gyorsulása 10 százalékot javul a villanymotor támogatásával, a végsebességet továbbra is elektronika korlátozza 135 km/órában.

A smart fortwo a váltások idején ma már egyre kisebb mértékben, de még mindig zavaróan bólogat. Ennek kiküszöbölése érdekében azokban a pillanatokban, amikor váltáskor megszakad a teljesítmény-leadás, a villanymotor bekapcsol és nem engedi megtorpanni az autót.

Címkék: autó