Filmemlékezet Fesztivál

A Magyar Nemzeti Filmarchívum idén szeptember 17-30. között kilencedszer rendezi meg a nemzetközi archívumi fesztiválját az Örökmozgóban.

Ebben az évben a némafilmgyűjteményéről híres holland archívum lesz a főszereplő, a rendezvény vendége lesz Mark-Paul Meyer főrestaurátor. A nyitó előadás három Hollandiában felújított némafilm lesz. Alfred Machin kézi színezésű pacifista filmje, az Átkozott háború (1914), amely 1990-ben került elő, Joris Ivens kisfilmje, Az eső (1929), és a francia avantgarde alapműve, A kagyló és a lelkész (1928), amelyet nemzetközi összefogással újítottak fel.

A 24 perces alkotás történet bizarr és álomszerű: egy gátlásos fiatal papról szól, aki egy kitüntetésekkel teleaggatott tábornokkal vetélkedik egy szép hölgy kegyeiért. Egyházellenes támadások olvadnak egybe freudi álom-szimbólumokkal és szürrealista asszociációkkal.

A műsorban látható lesz számtalan holland filmklasszikusok, felújított magyar némafilmek, dán és szovjet ritkaságok, valamint Jim Jarmusch és Satyajit Ray filmjei.

Az esemény támogatói a Filmmuseum Amsterdam, a Holland Királyság Nagykövetsége, a Cinemathek Français, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Duna Televízió.

Címkék: Magazin