Spielberg egy budapesti gimnáziumban járt

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a Történelemtanárok Egylete és a Shoah Túlélői Vizuális Történelem Alapítvány rendhagyó tanórán mutatta be a holokauszt oktatási csomagot, melyet az ország összes középiskolája megkapott.

Spielberg részben Magyarországon készíti új filmjét, a Münchent. A háromszoros Oscar-díjas rendező új vállalkozását mindeddig nagy titkolózás övezte, annyi azonban bizonyos, hogy az alkotást december 23-án szándékoznak bemutatni az Egyesült Államokban.


A film arról a különleges kommandóról szól, amelynek az volt a feladata, hogy a 11 izraeli sportoló életét kioltó, 1972-ben, a müncheni olimpián elkövetett túszejtési akció után eliminálja az akciót végrehajtó Fekete Szeptember vezetőit.

A film forgatókönyvét az a Tony Kushner írta, aki az Angels in America (Angyalok Amerikában) című Broadway-drámájával Pulitzer-díjat nyert. Sajtójelentések szerint Spielberg a magyar származású George Jonas kanadai újságírónak a Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team (Bosszú: egy izraeli antiterrorista egység igaz története) című könyvére építette filmjét. A producerek azonban hangsúlyozták, hogy a forgatókönyv különféle forrásokból táplálkozik. “Sokat kutattunk, és a forgatókönyve bekerültek számos érintett visszaemlékezései” – mondta el Marvin Levyt, Spielberg szóvivője.

A Universal stúdió közlése szerint a Trója című filmből ismert Eric Bana alakítja az egység parancsnokának, egy Moszad-ügynöknek a szerepét. Mellette a Sorstalanság című filmben amerikai tisztet alakító Daniel Craiget, továbbá többek között Geoffrey Rush-t és Hanns Zischlert szerződtették. A film forgatása augusztus elején kezdődött Máltán, mintegy két hetet Magyarországon dolgoztak és a munkákat New Yorkban fejezik be.

A Fekete szeptember müncheni akciója 11 izraeli sportoló életét követelte. A müncheni Fürstenfeldbruck repülőtéren végrehajtott elhibázott kiszabadítási akció golyózáporában egy német rendőr és öt terrorista is életét vesztette.


 


Címkék: Magazin