Rómeo és Júlia

Jó kis külországi rozét penderítünk a borpolcra ezúttal. Koronkint be-bemutatunk egy-egy olyan külföldi bort is, melyet lehet kapni a magyar vinotékákban.

E heti borunk az erős honi rozépiacon is megállja a helyét. A rozé ugye az a vörösbor, mely fehérbor, azaz csak rövid ideig ázik a kékszőlő héján a lé, gyorsan elvezetik, és reduktív fehérbor-technológiával dolgozzák fel túlnyomólag (irányított erjesztés, gyors készre kezelés, esetleg kis szénsavfröccs a frissességet fokozandó).

Eme rozé is inkább az északias karakterű rozék közé tartozik, némi latinos temperamentummal és keblekkel. Tán, mert voltaképpen északi bor, amennyiben Itália északi fertályáról, a Garda-tó partjáról származik. Mármost ez a Garda-tó persze marha jó. Kicsit tengeres fíling, árkádos kisvárosok a tóparton, itt már a XIII. században tökéletes élet folyt, ez látszik a sirmionei Rocca Scaligera mesebeli várának színvonalából is. Szóval tessék odamenni, és megmártózni Európában, ránk fér. Igaz, a tó partján fekszik Salo is, ahol Benito kikiáltotta 1943-ban a köztársaságot, bővebben lásd Pasolini.

Well, borunk profi munka, van benne tehát valami telt, délies jelleg. Színe is mélyebb, mint a mifelénk divatos nordikus rozéké (ezeknek zömét a világos hagymahéj-szín, gyümölcsös, friss, reduktív karakter jellemzi némi szénsavval megbolondítva, száraz ízképpel). Szóban forgó rozénk kicsit tehát sillerbe hajló színű, és rendes extraktja van neki. Lakkos illatát egyszerű, gyümölcsös ízek követik, enyhe édesség ügyes érintésével. Élénk savak, élénk karakter, kiegyensúlyozott struktúra, szóval jó kis bor. Rozénk mellé állítottunk egy értelmes, ugyancsak kiegyensúlyozott, könnyed nyári vöröset is, az a típus, melyet kicsit be kell hűteni, olyan 13-15 fokra, és nyári estéken szörpölni a gangon vagy a lugasban.

A rozé három sajátos élethelyzetben kiváló szolgálatot tud tenni az embernek. Az egyik, midőn ilyen bolondul meleg napok jönnek, minek a borászok örülnek, mint kutya a farkának, mármint, hogy a sok eső után végre nagyon meleg van. Ekkor a 9-11 fokra hűtött rozé segít átevickélni a nehéz napokon. Jó olyankor is, amikor inna az ember valamit, de nem nehéz, sűrű, kábító fehéret vagy vöröset. Végül, mint afféle minden irányba nyitott, neutrális bornak, mely elöl Rómeó, hátul Júlia, egy ételsor szinte bármely pontján bevethető, nem rontja el az ízeket, kivéve a desszertet.

Címkék: Magazin