Kifütyülték az Operaház új igazgatóját

Szinetár Miklós távozó főigazgatót tapsviharral búcsúztatták a társulat tagjai, az új igazgatót füttykoncert köszöntötte az évadnyitó társulati ülésen. A kulturális miniszter reformokat vár.

A régi értékek megtartásáról, a szükséges változásokról beszélt Bozóki András kulturális miniszter a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén pénteken, azt hangsúlyozva: forradalom nem lesz, de reformokra szükség van.

Bozóki András köszönetet mondott munkásságáért az előző főigazgatónak, a nézőtéren helyet foglaló Szinetár Miklósnak, amit a több száz társulati tag hosszú percekig tartó viharos tapsa kísért. Az új főigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa beszédét füttykoncert és hangos bekiabálás zavarta meg több alkalommal is.


A májusban lemondott korábbi vezető, Szinetár Miklós távozásának oka az volt, hogy a fenntartó szerv évről évre, kiszámíthatatlan mértékben csökkentette a működést ellehetetlenítően alacsony támogatását.  Másrészt szakmai vezető létére nem akart a forintokat ide-oda csoportosító pénzügyi szakemberként bűvészkedni a rendelkezésre álló csekély összeggel.


Egy májusi interjúban a Figyelőnek elmondta: az intézmény igazgatását 2002-ben 6,5 milliárd forintos állami támogatással vette át, ez az összeg az inflációt, a közüzemi áremelést beszámítva ma 7,3 milliárd forint lenne, mégsem ennyi. Hozzátéve, hogy a kezdetben megítélt 4,5 milliárd forintos támogatást csupán 1,8 milliárd forinttal tornázta föl az állam.

Címkék: Magazin