Dinamikusan nő a budapesti turizmus

Legalább negyedmillió látogatója volt a közelmúltban zárult Nyár a Lánchídon c. rendezvénysorozatnak. Az optimista becslés szerint tíz év, és a vendégéjszakák számát tekintve befogjuk Bécset – írja a Népszabadság.

Az év első hét hónapjában hozzávetőleg tizenegy százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a turisták a magyar fővárosban, mint tavaly. A szám különösen imponáló, ha tudjuk, hogy a múlt év is kimagaslóan sikeres volt: akkor 17 százalékkal javult a statisztika. A Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. (BTH) igazgatója, Fekete László felhívta a figyelmet, hogy a hasonló méretű Bécsben mindössze 2,2 százalékos a növekedés – igaz, itt hatmillió, odaát nyolcmillió a bázis. Mindenesetre úgy látja, ha Budapest olyan iramban fejlődik, mint amilyenben nekilódult, a vendégéjszakák számát tekintve akár tíz év alatt utolérheti az etalonnak tekintett osztrák fővárost.

A minap elkészült a Nyár a Lánchídon című hét hétvégés rendezvénysorozat gyorsmérlege. A programfolyamra a becslés szerint vagy 250 ezer ember volt kíváncsi, hetvenezerrel több, mint tavaly. A kérdőíves felmérés szerint a látogatók zöme, csaknem 95 százaléka külföldi volt; az első helyen továbbra is a németek állnak, a másodikra a britek jöttek fel, a harmadik helyre az olaszok – ez a három náció adja most a Budapestre ruccanó külföldiek derékhadát. A negyedik helyen az amerikaiak állnak, őket a franciák a spanyolok, a japánok és az izraeliek követik.

Fekete szerint Budapest idegenforgalmi perspektíváiba valójában csak egy tényező rondít bele: nincs elvárható méretű, színvonalú kongresszusi központja. Ami van, oda mindössze 2750 ember fér be, miközben legalább négyezer vendéget kellene leültetni, kiszolgálni – egyidejűleg.

Címkék: utazás