A vírus-terjedés címszavakban

Folyamatosan követtük a madárinfluenza megjelenését és terjedését. Ez történt 2004 óta címszavakban.

2004. január 19. Vietnamban veszélyes vírus jelent meg.

A vietnami hatóságok korábban 13 halálos áldozatról adtak hírt, de a WHO szakértői szerint csak néhányuk esetében lehet biztosan megállapítani, hogy halálukat a háziszárnyasok vérében kimutatható H5N1 influenzavírus okozta.

2004. január 23. Thaiföldre is elért a madárinfluenza

A sok beteg baromfi mellett két ember is elkapta a kórokozót, és két másikat megfigyelés alatt tartanak. A kormány felfüggesztette a csirkeexportot, ami súlyosan érinti a termelőket.

2004. január 25. Indonéziában is izolálták a madárinfluenza-vírust.

Több kelet-ázsiai ország után Indonézia is elismerte, hogy az országot elérte a madárinfluenza, de a betegség embert még nem fertőzött meg. Bangladesben már 12 ember halálát okozta egy rejtélyes fertőző betegség, a szakemberek itt is a madárinfluenzára gyanakszanak.

2005. június 13. Sikeres madárinfluenza-kísérlet Vietnamban.

Vietnam sikeres kísérletet hajtott végre egy madárinfluenza elleni vakcinával. Még csak állatokon – egereken, majmokon és csirkéken – próbálták ki az oltóanyagot. A beoltott állatok immúnissá váltak a madárinfluenza vírusának veszélyesebb, H5N1 törzsével szemben.

2005. június 16. Indonéziában is felbukkant a madárinfluenza.

Az indonéz egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy ember is megfertőződött az ország területén a madárinfluenza vírusával. Ez az első eset, hogy emberi szervezetben is kimutatták e veszedelmes kórokozót Indonézia területén.

2005. június 20. Felelős lehet Kína a madárinfluenzás halálesetekért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvilágosítást kér Kínától, amiért az a hírek szerint az embereknél használatos vírusellenes gyógyszert vetett be a madárinfluenza hatásának ellensúlyozására, és ezzel elősegítette a halálos H5N1 vírusváltozat elterjedését.

2005. június 21. Két újabb madárinfluenzás beteg Vietnamban.

Két újabb személy betegedett meg madárinfluenzában Vietnam északi részén hétfői lapjelentés szerint. A déli Mekong-deltában pedig több mint 6000 szárnyast öltek le egy újabb járvány miatt.

2005. július 5. Madárinfluenza: idén minimum 55 áldozat.
Tekintettel arra, hogy Ázsiában rendre szedi áldozatait a madárinfluenza, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a fenyegetettség továbbra is drámai.

2005. július 7. Kitörhet a madárinfluenza Ázsiából.

A Nyugat-Kínában a vadludak között kitört madárinfluenza-járvány miatt újra fölerősödött a félelem, hogy a fertőzésért felelős vírus hamarosan kitörhet ázsiai központjából.

2005. július 24. Hatalmas influenzajárvány fenyegeti a világot.

Az 1918. vagy az 1968. évihez hasonló méretű influenzajárvány fenyegeti a világot, az akár több tízmillió áldozatot követelő ragály bármelyik pillanatban kitörhet – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hét végén.

2005. július 26. Madárinfluenza: Oroszországban felbukkant, Magyarország felkészült.

Oroszországban is felbukkant a madárinfluenza H5-ös vírustörzse, de a kórokozó nem jelent veszélyt az emberekre – erősítették meg az orosz állat-egészségügyi hatóságok hétfőn a laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei alapján. A magyar országos tiszti főorvos szerint Magyarország felkészült.

2005. augusztus 1. Világjárvány a küszöbön?

A WHO szerint öt éven belül rendkívül pusztító influenzajárvány törhet ki, az Európai Bizottság szakértői pedig úgy vélik, hogy ez a járvány hamarabb éri el térségünket, mint ahogy azt gondoltuk.

2005. augusztus 1. Madárinfluenza: irtanak Oroszországban.

Az orosz hatóságok a Novoszibirszk tartomány mind a tizenhárom falvában, ahol madárinfluenzára bukkantak, ki kívánják irtani a teljes baromfiállományt. Az irtás augusztus másodikán kezdődik meg. A tulajdonosokat kompenzálják a veszteségért.

2005. augusztus 5. Bajorország leállította a FÁK-ból származó szárnyasok importját.

Bajorország leállította a szovjet utódállamokból, a Független Államok Közösségének (FÁK) országaiból származó madarak, szárnyasok importját, mert egyes hírek szerint Kazahsztánban, illetve Szibéria középső részein madárinfluenzával fertőzött szárnyasokra bukkantak.

2005. augusztus 8. Sikeres kísérletek a madárinfluenza-oltással.

Amerikai tudósok bejelentették, hogy sikeresen teszteltek embereken egy, a madárinfluenza elleni védőoltást. Kritikus kérdés, hogy képesek lesznek-e annyi vakcinát legyártani, amennyi a hatalmas igényt ki tudná elégíteni.

2005. augusztus 15. Ismét madárinfluenzát észleltek Oroszországban.

Újabb orosz térségből, Groznijtól keletre jelentettek hétfőn madárinfluenzát. Emberi megbetegedésről továbbra sincs hír.

2005. augusztus 17. Nyugat-Európa felé tart a madárinfluenza.

A madárinfluenza egyre közeledik Nyugat-Európához, de Németországban egyelőre nem jelent veszélyt – jelentette ki kedden egy német minisztériumi tisztviselő.

2005. augusztus 19. Negyven orosz településen pusztít a madárinfluenza.

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 esetében pedig még folyik a szárnyasállományt megtizedelő betegség vírusának pontos azonosítása – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

2005. augusztus 20. Uniós összefogás szükséges a madárinfluenza ellen.

Németország egy várható madárinfluenza-járvány elleni európai összefogást sürget.

2005. augusztus 22. Bevetésre kész a madárinfluenza elleni oltóanyag.

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag – nyilatkozta az országos tiszti főorvos, aki szerint az ország felkészült egy esetleges pusztító járványra is.

2005. augusztus 23. Szibéria a madárinfluenza ellen küzd.

Egyre komolyabb veszélyt jelent a madárinfluenza Szibériában. Az orosz hatóságok nemzetközi segítséget kértek.

2005. augusztus 24. A vadkacsák a madárinfluenza fő terjesztői.

A tőkés récék a madárinfluenza-vírus egyik fő terjesztői – vélekedik holland és svéd kutatók csoportja az Emerging Infectious Diseases című amerikai orvosi szaklap legutóbbi számában.

2005. augusztus 24. Madárinfluenza: az országos tiszti főorvost is beoltják.

A sikeres állatkísérleteket követően 150 emberen próbálják majd ki a madárinfluenza elleni vakcina hatékonyságát, a kísérleti oltásban részt vesz Bujdosó László országos tiszti főorvos is – közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivője.

2005. augusztus 26. Madárinfluenzával fertőzött cibetmacskákat találtak Vietnamban.
Három madárinfluenzával fertőzött cibetmacska múlt ki egy vietnami nemzeti parkban – közölték állat-egészségügyi illetékesek. Ezt a fajt most először fertőzte meg a halálos kór.

2005. augusztus 26. Finnországot is elérte a madárinfluenza?
A finn állat-egészségügyi hatóságok az ország északi részén egy sirály esetében gyanakszanak madárinfluenzára. A döntő vizsgálatok eredménye három hét múlva lesz meg.