Zsákutcában az egyeztetések az új DVD-szabvánnyal kapcsolatban

A Toshiba és a Sony által vezetett csoportok, amelyek egymással versenyző technológiákat kínálnak a következő generációs DVD-lejátszók számára, feladták arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy egységes formátumot fejlesszenek ki.

A két csoport három éve próbálja elfogadtatni a sokmilliárd-dolláros piacon meghatározóvá válható technológiát: a Toshiba – a NEC és a Sanyo Electric közreműködésével – a HD DVD technológiát támogatta, a Sony és a Matsushita, a Panasonic márka gyártója, a Blu-ray-ként ismertté vált technológiát fejlesztette ki.

A két csoport tárgyalásokat folytatott formátumaik egységesítéséről, hogy megkönnyítsék a felhasználók áttérését a fejlettebb lemezekre, és ezzel is segítsék az ágazat növekedését. E tárgyalások azonban nem vezettek sikerre, kifutottak az időből, hogy kifejlesszenek egy közös formátumot, mielőtt új termékeik megjelennének a piacon.

“Gyakorlatilag augusztus vége a határidő az egységesítésre” – állítja Yoshihide Fujii, a Toshiba első elnökhelyettese, ami azt jelenti, hogy a cégnek ekkor kell megkezdenie a szoftverfejlesztést a HD DVD-alapú lejátszóihoz.

Egy Toshiba-vezető szerint a termék londoni árusítása jövő év elején, 2006 első negyedévében kezdődhet. A Sony szóvivője is arról beszélt, hogy megnehezült a formátum egységesítése, miután a májusi tárgyalásokon nem sikerült megállapodásra jutni.

Mindkét társaság úgy látja azonban, hogy az egységes formátum még nem lehetetlen, és az lenne a legjobb megoldás.

Mindkét formátum magja a kék lézer, amely rövidebb hullámhosszon működik, mint a jelenleg használatos vörös lézerek, lehetővé téve, hogy nagyobb sűrűséggel tárolják az adatokat, ami a nagyfelbontású filmek és televíziók számára elengedhetetlenül fontos.

A Toshiba akkori elnöke, Tadashi Okamura májusban úgy nyilatkozott, hogy a következő generációs optikailemezek gyártói végül egy formátum mellett döntenek majd, bár egy korlátozott ideig a két versengő standardot alkalmazó termékek is elérhetőek lesznek.