Dali kiállítás Esztergomban

A Magyarországon is rendkívül népszerű katalán festőzseni, Salvador Dali igazi nagy kiállításai rendre elkerülik Budapestet. Szerencsére azonban néhány vidéki városban is néha belefuthatunk - ha nem is a nagy képeket, de - rézkarcokat, könyvillusztrációkat, grafikákat felvonultató kiállításokba. Mint most, Esztergomban. Még két hétig!

Az esztergomi Vármúzeum szeptember 11-ig ad otthont a szürrealista legenda kiállításának. A bemutatásra kerülő Salvador Dali művek a bambergi Richard H. Mayer magángyűjteményéből származnak. A német gyűjtő személyesen ismerte a spanyol művészt, jó barátságban volt vele a művész 1989-ben bekövetkezett haláláig. Mayer rendszeresen meglátogatta a festőt a katalán kisvárosban, Figuerasban, és közben rendre gyarapította a Dali gyűjteményét, amit 1.500 művével ma Közép-Európa legnagyobb Dali magángyűjteményeként tartanak számon.
E gyűjtemény szolgál alapul az esztergomi vármúzeum rondellájában megtekinthető tárlatnak. A világirodalmi illusztrációk, akvarellek, grafikák, rézkarcok és litográfiák nem a legismertebb művei a festőnek, de igencsak felfedezhetjük bennük azt a meghökkentő, szürreális látásmódot, ami annyira népszerűvé tette a Dali képeket.

Címkék: Magazin