Komárom, a kisvárosi

Öröm, hogy a Komáromi Gyógyfürdő nem a határban van, hanem éppenséggel a városban. Ettől mindjárt olyan családias lesz a hangulat! A nem hivalkodó félkör alakú bejárathoz közeledve marad az érzés, sőt a fürdő területére lépve sem illan el.

Árak

A belépő ára a konkurencia áraihoz képest szerény. A felnőtteknek 660 forint, de lehetőség van a napi kétszeri bemenetelre is 800 forintért. Ennél olcsóbbal nem találkozott a FigyelőNet. A fürdő valamennyi szolgáltatása igénybe vehető a jeggyel, kivéve a szaunát és az illatkamrát, ez külön 500 forintba kerül. A fürdő kilenctől tizenkilenc óráig tart nyitva, kedd és csütörtök kivételével, amikor este nyolc órakor zárnak. Az egyik étteremben a vegetáriánus tál 900, a brassói 1000, a marhapörkölt 850 forint volt. A sült hekk tíz dekája 220 forint, de volt falatozó és pizzázó is. A gumiasztalon tíz percig 250 forintért szabad ugrálni. Az „amerikai hot dog” 4-500 forint, a hozzávalóktól függően. A fürdőhöz kemping és hotel is kapcsolódik.

De kezdjük az elején! Belépünk, és tágas világos csarnokban találjuk magukat. Az első emeleten találhatóak a szekrényes öltözők és egy pihenőrész is, nagy ablakokkal. Ez itten koncepció, hogy minden világos és barátságos. A két – egy nagyobb, egy kisebb – 35-38 fokos termálvizes medencét magában foglaló kőből épült csarnok egyik fala is üvegből való, ami nem csak azt jelenti, hogy lámpára semmi szükség, de még kilátásunk is van. A komáromi utca vidéki életét követhetjük nyomon, az autókat, a lassú mozgású fürdővendégeket és az úttest másik oldalán árusító péküzletet. Illetve az ellenkező irányba pillantva a parkot.

Harmincnégy és harminchat fokos medencékben múlathatja az időt a ráérő vagy kezelheti reumáját a beteg, kék oszlopok és sárga boltívek alatt. Még egy forró vizes gyógymedence vár odakünn. Kicsit elcsúfítja a – talán a szél ellen épített –barna léckerítés, de amúgy belülről kellemes zártságot, elszigeteltséget, kuckós hangulatot ad. Az amőba alakú medence szélein sekély, közepe felé mélyülő, ami azért jó, mert nem mindenki bírja hosszú ideig nyakig a forró vízben. A néhány centis brüggben ellenben órákig lehet feküdni, kivált ha az idő is rózsás.

Az ötvenes feszített medence a szabad ég alá épül, ottjártunkkor kicsit moszatos volt az alja, viszont alig úszkáltak benne, sportemberek ezt értékelni fogják. A gyerekek inkább a sekély, ovális, vizet szóró gombás, csúszdás medencét részesítik előnyben, vagy a nagy családi medencét. Pezsgőfürdő, dagonya tarthatja ébren az érdeklődést. Hidegebb napokra a fedett uszoda a javallott, merthogy az is van, nem messze a szaunától, és a hétvégenként dolgozó illatkamrától, ahol különböző illóolajok társaságában relaxálhatunk.

A fürdő nagy része fel van újítva. Egészen izgalmas épületrészekre is bukkanhatunk, de akadhatunk egy kis piszokra is a szőnyeg alatt, ha körbesétálunk. A Duna felőli rész kissé nyugodtabb, játszótér is áll itt, viszont rozsdás konténer és elhagyott újságosbodé csúfítja el a parkot, a fű gondozatlan, elvadult. Az egészet katonai laktanyáknál szokásos betonkerítés zárja körbe.

A szárazon egészen érdekes függőpriccseken lehet ejtőzni. A futurisztikus hajlított szerkezet egy egész ágyat ringat, ilyennel másutt nem találkoztunk, és a gumiasztal sem a szokásos strand-szériatartozék. Két éra gyermekjátékait próbálhatják ki a gyerekek. A régi rendszer iránt nosztalgiát érző szülők a mai, divatos szóval retró játszótérre vihetik csemetéiket, ahol acéllibikókán vagy láncos hintán lehet szórakozni. Az uniós játszótér fa vár-csúszda-mászóka fantáziaegyüttese épp elhagyatott volt, mikor a FigyelőNet arra járt.

Címkék: utazás