Cegléd, a víziparkos

A ceglédi fürdőhöz először is több kilométerre ki kell jönni a városból, el kell kerülni az út mellett kapirgáló hetyke kakasokat, le kell előzni a pantallóban, zakóban kerékpározó helyieket. A város legszélére települt vízi rekreációs központ viszont így nem küzd helyhiánnyal.

Árak

A strandra 1100 forint a felnőttbelépő, szauna plusz 500, az aquapark egész napra 2800 forintért vehető igénybe, vagy két órára 1600-ért. A kombinált strand-, gyógyfürdős, aquaparkos napijegy 3900 forint. A szabadban ácsorgó bárszékes italpultnál 160 forint egy csésze fekete tejszínnel, 200 az ásványvíz, 300 a félliteres szénsavas üdítő. A koktélok nem sokkal drágábbak, Az utolsó éjszaka nevű italkeverék, mely gint, cherry brandyt és tonikot tartalmaz, 500 forint. A többi koktél hasonló árfekvésű. A napernyős étteremben a magyarosabb ízek vezetnek, rántott ételek, brassói, pörkölt. A rántott borda 750, a –sajt 650 forint. A marhapörkölt 700, a legdrágább a cordon bleu 800 forint. A büfékben a lángosok 200 forinttól kezdődnek. A fagylaltkelyhek 600 forinttól indulnak. A gumiasztalon egy menet 500 forint.

Kívülről semmi különös, fehérre és zöldre festett oszlopok, falak, tető, egyszerű, nem hivalkodó épület. Belül kellemes irányba mozdul a kép. A kis bejárat kis csarnokából két lépéssel az öltözőkben vagyunk, majd újabb kettővel a fedett fürdőben: tükörtojás alakú épületben két kisebb gyógymedencével és egy, az alakját tekintve fantáziadús élménymedencével. Az utóbbiban sodrófolyosó, pezsgőfürdő, dagonya, gomba működik, híd köti össze az egyik partot a másikkal. Az egyik tető teljesen üvegből készült, így beengedi a természetes napfényt még télen is. A gyógymedencék a földbe süllyesztetten terpeszkednek feszített vizükkel, szellősen, kényelmes távolságra egymástól, nincs zsúfoltságérzése az embernek. Napozó vagy pihenő a második emeleten található, egy kis büfével, melyet zárva találtunk csütörtökön fél kettőkor, a vendégek a magukkal hozott elemózsiát fogyasztották a műanyag asztaloknál.

A komolyabb étkeztetők és medencék a szabadban vannak. Egy nagy úszómedence uralja a park egyik oldalát lelátókkal, ahonnan jól megfigyelhetjük kedvesünk úszóbemutatóját. Kissé beljebb mozaikokkal kirakott, virág alakú gyógymedence hívogat üldögélésre, beszélgetésre, és, mivel kőasztalok és körülötte székek is vannak a víz alatt, játszani is lehet. A gyerekek a gyerekmedencében szórakozhatnak kék fóka, zöld óriásbéka és két piros-kék csíkos teknős között. Ha unalmas a fürdés, a szárazon gumiasztalon lehet ugrálni, vagy drótkötélpályán csúszkálni, illetve a fa játszótéren nyújtózkodni.

Körülbelül ennyi a strand, de ezzel nem ért véget Cegléd bemutatása. Bizonyos szempontból a lényeg most következik, ez pedig az aquapark. A kerítéssel körülvett különbelépős aquapark egy mesterséges, játékos várrom belsejében és oldalában helyezkedik el. Elsősorban a csúszdák dominálják a helyet, ha nem tévedek, az országban itt van belőlük a legtöbb, tizenhét darab, köztük néhány igazi különlegességgel. A már-már hagyományosnak mondható fedett, csőszerű, nyitott, nagyon meredek – kamikaze –, több egymással párhuzamosan futó – családi – csúszda mellett itt találunk néhány különlegességet. Ilyen például az ingacsúszda. Az ingacsúszdán, mely a szokásosnál jóval meredekebb, úszógumin kell lesiklani, de nem rögtön a vízbe érkezünk, hanem először felsiklunk a szemközti falra, majd vissza oda, ahonnan indultunk, majd a szemközti fal jön megint, s ez addig tart, míg le nem lassulunk. A vad folyó a rafting érzetét kelti a szintén úszógumin lecsúszónak. A vad folyót szelíd folyó követi, vagyis egy sodrófolyosó, ahol a várromot csónakázhatjuk körbe, és hogy az a nagyon meredek zöld építmény, mely hagymafejre emlékeztető befejezéssel bír, és amelyet így is hívnak, hagymacsúszda, mire jó, azt nem áruljuk el.

Címkék: Utazás: Fürdők