Újabb tőzsdei akcióra készül a Google

A Google bejelentette, hogy hamarosan, mintegy 4 milliárd dollár értékben újabb 14 millió részvény jegyzését teszi lehetővé.

A szűkszavú cégnyilatkozat szerint a befolyó összeget újabb terjeszkedésre használná a legjobban teljesítő internetes vállalat. A most forgalomban levő részvények árfolyama a bejelentés tényére mintegy két százalékot esett, annak ellenére, hogy az elemzők továbbra is a IT-befektetések közül a legjobbnak a Google papírját látják.

Számos elemző úgy gondolja, hogy a Google nem a megkezdett terjeszkedési irányhoz szeretne anyagi eszközt szerezni, hanem a wi-fi és a mobilkommunikáció felé nyitást finanszírozná az új kibocsátásból.

A Google egyébként lépéskényszerben van, mivel a legnagyobb konkurense – a Yahoo – nagy léptekkel halad az ázsiai piac felé. A múlt héten a Yahoo mintegy 1 milliárd dollárral szállt be az egyik legnagyobb kínai internetes vállalatba, válaszként a Google–Baidu.com üzletére.

A jól menő hagyományos szolgáltatások mellett a Google számos új szolgáltatása már béta fázisban sikeresnek látszik. A Google Earth, a Google Map interaktív térkép szolgáltatása, már a megjelenés első napjaiban is sok millió felhasználó figyelmét keltette fel. A cégnek azonban az elemzők szerint elegendő tőkéje van ezen fejlesztések és beruházások megvalósítására.

A Google sikere eddig töretlennek látszik, de mivel a részvény kibocsátás tényén kívül mást nem közöltek a piac kicsit bizalmatlan és az elemzők és szakértők is csak találgatják, a kibocsátás okát és célját.

Címkék: tech