A krokodilvér megöli a HIV-vírusokat

A krokodilvér megöli a HIV-vírust - erre az eredményre jutottak Ausztrália északi, tropikus részén a Darwin Krokodil Park kutatói a hüllő vérét vizsgálva.

A felfedezéssel lehetővé válhat egy új antibiotikum kifejlesztése. A krokodil immunrendszere sokkal erősebb, mint az emberé, és ellenállóbb a fertőzésekkel, sérülésekkel szemben. Az első krokodil-immunrendszeri vizsgálatokat 1998-ban végezték. Kiderült, hogy a hüllő vérében levő antitest megöli a baktériumokat – közölte Adam Britton ausztrál tudós, aki a Reuters hírügynökség tudósítójának elmondta, ha HIV fertőzött vérhez krokodil-szérumot adnak, az szinte felfalja a HIV-vírusok többségét.

A kutatók remélik, hogy elég krokodilvért tudnak majd begyűjteni, elkülönítve benne az antitesteket, hogy az emberi szervezet számára hatásos antibiotikumot készíthessenek belőle.

Mivel a krokodil immunrendszere jóval erősebb, mint az emberé, a kinyert vért előbb emberi fogyasztásra alkalmassá kell tenni – valószínűleg évekbe kerül, amíg humán felhasználásra alkalmas gyógyszert sikerül a piacra dobni – jelentette ki Adam Britton.