Opel Meriva – a kis családtag

Egy újabb Meriva-tesztpéldány, ezúttal Fiat-eredetű 70 lóerős dízelmotorral. Meghatározhatatlan egyed az autós zűrzavarban, egyértelmű Zafira-recept alapján.

Ma már annyi kategórián túlmutató jármű létezik, hogy lassacskán meg is kéne szüntetni az összes fogalomzavaros határvonalat. A Meriva is egy túlbonyolított személyiség. Hossza alapján alig nagyobb a Corsánál, magasságra Zafira, csomagtartóra Astra, belül előző Astra, műszakilag kicsit Vectra, kicsit Astra és kicsit Corsa. Téboly!

Meggyőződésem, hogy Kovács úr nem kategóriák, hanem pénz vagy elhivatottság alapján dönt. Meghatározza azt a keretet, amit hajlandó a család autóvásárlásra költeni, és ezt az összeget kereskedésről kereskedésre járva próbálják a legnagyobb optimum elvét követve beosztani. Vagy pedig egyszerűen a fejébe veszi, hogy Merivát akar, aztán megy és megveszi.

 

Hárommillió-kettőbe (3 199 000) kerül a Merivák legegyszerűbbike. Ő 1,4 literes benzinmotort és szerény felszereltséget ad cserébe ezért az összegért, no meg családias méreteket. Mert higgyék el, a Meriva valóban kényelmes családi autó tud lenni.

Nem kunszt elöl kényelmes helyet teremteni két terjedelmes felnőtt számára. Ez a legegyszerűbb feladat az autógyártásban, elöl legyen kényelmes a két szék, aztán hátul majd lesz valami.
Ezért jobb a kisautóknál a Meriva, mert a négyméteres hosszhoz adott 1,70-es magasság megengedi, hogy a hátsó ülések is kényelmesek legyenek. Persze a FlexSpace-koncepció leleményességét osszuk el kettővel.

Valójában három felnőttnek nem elég tágas ez az autó a hátsó sorban. De nem is hiszem, hogy nekik kéne ideülni. A Meriva kimondottan családi autóként aposztrofálható.

A FlexSpace lényege, hogy az ülések a légüres tér és az ötszemélyes kasztni között mindenféle állapotot fel tudnak venni, és közben ki sem kell szerelni őket. Ami azt jelenti, hogy nem is lehet! Tegyék a szívükre a kezüket. Önök bajlódnának az ülések kiszerelésével évente egynél többször? Ugye, nem? Én biztos nem. A Meriva fejlesztői azt gondolták, hogy a többség sem.

Ülések ki-be, ide-oda

 

A tisztesség úgy diktálja, hogy a FlexSpace-koncepció lényegét tömören vázoljam. A háromszemélyes üléspad 40:20:40 arányban adja ki a százat. Ebből következik, hogy a középső ülés csökött, nemszeretem rokonnak vagy gyereknek lehet felajánlani. Ha nincs szükség erre a helyre, akkor a háttámla lecsapásával készíthetünk belőle kemény könyöklőt, vagy behajlíthatjuk a 350 literes csomagtartóba.

Ekkor a két szélső ülés közelebb húzható egymáshoz, vagy akár hátrébb is tolható tetszés szerint. Ebben az esetben testes felnőtt méretekre szabott üléseket kapunk, amik hosszabb távon sem kényelmetlenek. Ennyi.

Eleve meghatározó a nagy magasság, ami nehéz helyzetbe hozza a formatervezőket. Épp ez a baj a Merivával is. Tömzsi és vaskos, talán egy kis jóindulattal barátságosnak is nevezhető. De semmiképpen sem szép, inkább funkcionálisan szögletes.
Belül aztán megkapjuk a totális praktikumot. Minden a helyén, tudom, mit hol keressek. Kulcs, pohár, retikül, aktatáska, gyerek, telefon remekül elfér, de a komoly rend ára, hogy a részletek  egymáson fekszenek. A Meriva még az Opel új Astra előtti korszakából származik, amikor az ésszerűség még jóval többet nyomott a latba, mint a megkapó részletgazdagság.

És akkor most miért is Meriva?

 

És most jutunk el oda, hogy két év után miért kerül ismét terítékre a Meriva. Azért, mert új 70 lóerős dízelmotort kapott az autó. Erről az 1,3 literes dízelmotorról tudni kell, hogy Fiat-eredetű, a Puntótól a Corsáig mindkét cég modellpalettáját gazdagon beteríti. 160-at gond nélkül megy, és alig fogyaszt hat litert. Nem is csoda, hogy a What Car? angol szaklap idén a legjobb motorok közé szavazta a parányi dízelmotort.

Alacsony fordulaton nem szabad idegeskedni, türelem kell, mire magához tér a turbónyomás. Aztán ripsz-ropsz felpörög a ketyegő, és a könnyedén járó váltókar közreműködésével számolatlanul falhatjuk a kilométereket.

17,8 másodperc telik el az álló helyzet és a 100 km/óra között, teljes nekidurálással gyorsítva. Elméletileg akár 4,2 litert is tudna fogyasztani az autó 90 kilométeres óránkénti sebességnél, a tesztfogyasztás inkább a 6,5 litert közelítette.

Létezik a Merivából 1,7 literes dízelmotorral 75 lóerős példány alig jobb menetteljesítményekkel, korszerűtlenebb motorral, magasabb fogyasztással. A dolog pikantériája, hogy teljes egészében ezen az áron mérik azt a verziót is. Mi jobbnak tartjuk az 1,3-as dízelt.

Mit kapok a pénzemért?

 

Árban a Meriva nehezen mérhető bármihez is. Talán a Fiat Idea tekinthető közvetlenül konkurensének, mivel hasonló méreteikkel és egyazon dízelmotorjukkal egybevágó kvalitásokat csillogtatnak. A Renault Modus vagy a Yaris Verso kisebb a Merivánál, ráadásul a német járgány komolyabb is mindkettőnél.

Cosmo-felszereltségű Merivánk ára 4 099 000 forint. A Cosmo kivitel inkább a látványos elemekre megy rá, króm váltógyűrűt és 15 colos könnyűfém felnit foglal magába az ár, de légkondi vagy oldallégzsák sajnos nem jár ennyi pénzért. Az 1,3-as dízelmotor 320 ezer forinttal drágább a többet fogyasztó, de fürgébb 1,6-os benzinesnél. Eszem a benzinest, szívem a dízelt választaná.

Címkék: autó