Obituary

Azoknak a bevállalósoknak, akik a mélyvízben szeretnek kezdeni, az első nap legjobb ajánlata (leszámítva persze mindent, ami folyik, árt és sok) az Obituary Hammer színpados fellépése.

A death metal újjáalakult klasszikusa friss albumával a hóna alatt érkezik szerdán, hogy Magyarországon is szentesítse visszatérését, és bepancsoljon minden arra járónak.

Az együttes az amerikai death metal melegágyának számító Floridában alakult 1984-ben még Xecutioner néven, s 1989-ben kezdte szállítani az albumokat egyből egy örökérvényű alapművel, a Slowly We Rottal indítva a sort. Egyszerű, nyers, egyúttal roppant fogós riffjeivel és a frontember, John Tardy artikulálatlanul fröcsögő, bugyogó, gurgulázó vokáljaival a lemez metaltörténelmet írt, a sztárallűröket pedig még csak hírből sem ismerő bandát hatalmas közönségkedvenccé avatta a brutálpártiak körében.

Az elkövetkező nyolc évben aztán menetrendszerűen potyogtak az albumok, és bár tökéletesen statikusnak nem volt nevezhető a hangzása, a trendeken felül álló csapat a megbízhatóság és az állhatatosság, a közönség iránti lojalitás egyik eleven példájává nemesedett – ezért is siratták meg annyian, amikor 2000-ben kiderült, hogy vége a dalnak.

Noha ehhez képest nem is telt sok időbe, hogy a tagok ismét egymásra találjanak, az utolsó Obituary-nagylemez, a Back From The Dead és a most megjelent Frozen In Time között nyolc esztendő telt el. Hogy megérte-e várni rá, az nem is lehet kétséges: az Obituary a gyakran messziről szagló reunionok idején is a nevéhez méltó módon tért vissza, vagyis maximális hitelességgel. Együtt hát a klasszikus felállás, itt a kifogástalanul sikerült új album – mi kell még? Hát pont ez a koncert!

Címkék: Magazin