Távozásra szólították fel a közrádió megbízott vezetőjét

Huszonnégy órán belül adja át a Magyar Rádió vezetését Hollós János a kuratóriumi elnökség által kijelölt tulajdonosi megbízottnak - szólította fel Gellért Kis Gábor a távozó rádióelnök által kinevezett ügyvezetőt. Hollós János csütörtökön küldi el válaszát.

Gellért Kis Gábor a kuratórium elnöke elmondta, hogy Hollós Jánossal azt is közölte: amennyiben a tulajdonosi megbízott, Szijártó István kijelöléséről szóló döntéshez hasonlóan ezt a felszólítást is „negligálja”, az abból fakadó minden következményért Hollós Jánost terheli a felelősség.

A kuratóriumi elnök kitart saját és a kormánypárti delegáltak azon álláspontja mellett, hogy a kérdés a kuratóriumi elnökség hatáskörébe tartozik; éppen ezen, szerinte jogszerűtlen határozathozatalt megelőzően zárta be a kuratórium hétfői ülését.

Hollós János úgy nyilatkozott, a fenyegető stílusú levélre csütörtökön küldi el korrekt és tárgyszerű válaszát, megjegyezve, „Gellért Kis Gábor nekem nem a munkáltatóm; engem a munkáltatóm, Kondor Katalin bízott meg egy feladattal, nekem azt kell teljesíteni”.


Ki vezetheti a Magyar Rádiót?


Kondor Katalin távozó rádióelnök korábban Hollós János alelnököt jelölte ki utódjául a szervezeti és működési szabályzatra hivatkozva. Ezzel szemben a közrádió kuratóriumi elnöksége a gazdasági igazgatót nevezte ki tulajdonosi megbízottnak az MR Rt. és a közalapítvány alapító okiratára hivatkozva.


Szadai Károly, a kuratórium Fidesz által jelölt elnökhelyettese korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogi helyzet egyértelmű, a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint az elnöknek kell gondoskodni a helyettesítéséről, tehát sikertelen elnökválasztás esetén az ügyvezetésről is. Szadai kiemelte: a közmédiumoknál bevett gyakorlat, hogy az alelnök veszi át az ügyvezetést, ezért nem vitás, hogy Hollós a közrádió ügyvezetője, ugyanis a kuratóriumi elnökségnek nincs joga felülbírálni egy legitim elnöki döntést.


Az MR kuratóriumi elnöksége július 22-én határozatképes volt és jogszerű döntést hozott, amelynek értelmében tulajdonosi megbízottként a gazdasági vezető irányítja az intézményt az elnök megválasztásáig – mondta akkor Agárdi Péter, az MR kuratóriumának MSZP által jelölt elnökségi tagja. Hozzátette: mivel a médiatörvény nem rendelkezik ügyvezetőről, a vonatkozó jogszabályok és a kuratórium, valamint az MR Rt. alapító okirata szerint a kuratóriumi elnökség feladata megoldani az ügyvezetés kérdését.


Mindkét fél a jogszerűségre hivatkozik


A szembenálló felek – Kondor Katalin leköszönő elnök és a kuratóriumi elnökség fideszes delegáltjai, illetve a testületbe koalíciós javaslatra bekerült és Gellért Kis Gábor elnök mögé felsorakozó tagjai – mindegyike úgy véli: jogszerűen adtak kinevezést korábban Hollós János alelnöknek, illetve Szijártó István gazdasági igazgatónak.

Címkék: Magazin