Szélvédőgyár épül Tatabányán

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter pénteken bejelentette, hogy a világ egyik vezető üvegipari vállalata, az Asahi Glass közel 32 milliárd forintos beruházása révén 400 új munkahely jön létre Tatabányán.

Az Asahi Glass gépjárműipari üvegeket gyárt majd a városban. A próbaüzem várhatóan 2006-ban, az üzemszerű termelés pedig 2007-ben indul meg. A tervek szerint az új üzem 80 százalékban külföldi piacokon értékesíti a termékeit, de számítanak a jelentős hazai autóipari cégektől érkező megrendelésekre is.

A japán Asahi Glass Co., Ltd. elsősorban gépjármű-szélvédők gyártásával foglalkozik, ezen a piacon világszerte 30 százalékos részesedéssel bír. Vevői közé nemcsak a térségünkben újonnan létesülő autógyárak tartoznak (Toyota, Peugeot-Citroën), hanem más nyugat-európai cégek is. A vállalat európai, ázsiai és amerikai, összesen 350 telephelyén 56 000 embert foglalkoztat. Európában Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Csehországban találhatók telephelyei és leányvállalatai. A vállalat forgalma 2004-ban mintegy 11 milliárd euró volt.

Címkék: autó