Tízezres leépítés várható a Fordnál

A Ford amerikai autóipari konszern a jövő évben az Észak-Amerikában foglalkoztatott alkalmazottainak mintegy 30 százalékát is leépítheti a Wall Street Journal információi szerint. Ez több mint tízezer fős elbocsátást jelenthet.

A cég jelenleg 35000 embert foglalkoztat Észak-Amerikában, és nemrégiben bejelentette, hogy 2700 alkalmazottjától megválik. A lap szerint a cél az újabb alkalmazotti leépítés meghirdetésével az, hogy rávegyék az UAW szakmai szakszervezetet a gyártásban foglalkoztatottak elbocsátásra is. A vállalat ugyanis jelentős kihasználatlan gyártókapacitással rendelkezik.

A cég vezetése egyelőre nem kommentálta a lapban megjelent híreket, de azt elmondták, hogy a 2700-as elbocsátás a rövid távú intézkedés, és hosszú távon szeretnének megoldást találni a problémáikra.

A Ford e héten közölte, hogy 2005 második negyedévében 21 százalékkal 946 millió dollárra csökkent a profitja. A vállalat eladásai visszaestek a piaci részesedését növelni képes távol-keleti gyártók, a Toyota és a Nissan térnyerése folytán. Ehhez járul az is, hogy a General Motors újabb árkedvezmények elindításával árharcba fogott, amihez a Ford és a Chrysler egy hónapos késéssel csatlakozott.

Címkék: autó