Roaming: egészséges verseny vagy kartell?

Egyszerű, praktikus, de nagyon drága a mobilcégek roamingszolgáltatása. Ez már az Európai Bizottságnak is szemet szúrt.


Két csoport

A roamingdíjak jelenleg igen széles skálán mozognak az unióban, de a piacot alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: a Vodafone, valamint a T-Mobile, Orange, Telefónica Moviles és a Telecom Italia Mobile alkotta csoportra. A 2003-ban létrehozott, nem profitérdekeltségű szövetség a Vodafone nemzetközi szolgáltatáscsomagjai (pl. Vodafone World) ellen próbál több-kevesebb sikerrel fellépni. A Vodafone ugyanis globális piaci helyzetét kihasználva negyven–nyolcvan százalékos árcsökkentést ígérő barangolási tarifát vezetett be több országban is. A szolgáltatás lényege, hogy a vállalat ügyfelei a kijelölt külföldi Vodafone-hálózatokból az otthoni díjakkal megegyező áron telefonálhatnak.


A legek

Az európai roamingtarifák között jelentős eltérések vannak, amit még tovább árnyal a prepaid (feltöltőkártyás) és a postpaid (előfizetéses) csomagok közötti különbség. A legolcsóbb hívás 58 eurócentbe – 142 forintba – kerül percenként. Ez Ciprusról Finnországba történő hívás esetén van így, ha az ügyfél finn előfizetéssel rendelkezik. Ha lengyel előfizetése van valakinek, és Máltáról telefonál haza, akkor percenként akár 5 eurót – 1230 forintot – is fizethet, ami a legdrágább tarifa az unióban.

A roamingszolgáltatás lényege, hogy a mobiltulajdonos kedvenc készülékét necsak az anyaországban, de külföldön is használhassa. Ezt azon szolgáltatók hálózatában teheti meg, amelyekkel a mobilszolgáltatója roamingmegállapodást kötött. Roaming közben ugyanúgy a saját telefonszámunkkal fogadhatjuk a hívásokat, mintha Magyarországon lennénk. Mi sem egyszerűbb, az ember csak nyaraljon gondtalanul, a kapcsolat nem szakad meg, mindenről értesülünk. A szolgáltatók nyáron arra ösztönöznek, hogy egyre többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, ami, őszintén szólva, valóban remek találmány.


Hogy lehet akkor az, hogy ez a praktikus és kényelmes szolgáltatás nemcsak a számláikat félve nyitogató fogyasztók idegeit borzolja, hanem az Európai Bizottságnak is szemet szúrt? Összeállításunkban erre próbálunk választ adni.


Brüsszel szerint drágák a roamingszolgáltatások


Az európai roamingtarifák között jelentős eltérések vannak, amit még tovább árnyal a prepaid (feltöltőkártyás) és a postpaid (előfizetéses) csomagok közötti különbség. A legolcsóbb hívás 58 eurócentbe – 142 forintba – kerül percenként. Ez Ciprusról Finnországba történő hívás esetén van így, ha az ügyfél finn előfizetéssel rendelkezik. Ha lengyel előfizetése van valakinek, és Máltáról telefonál haza, akkor percenként akár 5 eurót – 1230 forintot – is fizethet, ami a legdrágább tarifa az unióban.


Bonyolult és árnyalt a kép


A brit Vodafone-nál a tartózkodási országon belül telefonálni, és onnan az Egyesült Királyságot hívni 75 pennybe – mintegy 270 forintba – kerül az 1-es számú, legolcsóbb zónában, míg 169 pennybe – mintegy 576 forintba – a 6-os, legdrágább zónában. Egy hívás fogadása hasonlóképpen 50 és 125 penny – 180–450 forint – között mozog, míg az sms-küldés minden zónában egységesen 35 pennybe, 126 forintba kerül.


A T-mobil Deutschland ügyfelei a legolcsóbb „A” zónából 99 eurócentért – 243 forintért – telefonálhatnak haza, míg a többi zónát 1,59 euróért – 391 forintért – hívhatják. A hívásfogadás díja egységesen 79 eurócent, mintegy 194 forint, míg a szövegesüzenet-küldés fél euróba, 123 forintba kerül.


Itthon


A hazai mobilszolgáltatók az idén nyáron is kedvezményes árakkal és átalakított tarifacsomagokkal csábítják a fogyasztókat. A Pannon GSM június 21-én jelentősen leegyszerűsítette roamingdíjazását, az egész világot – a korábbi hat helyett – három zónára osztotta fel, amelyeken belül ugyanazok az árak érvényesek. A T-Mobile július elsejétől augusztus végéig minden hálózatában a hívások fogadásának díját ötven százalékkal mérsékelte. A piaci verseny a Vodafone július 14-i lépésével éleződött: a szolgáltató a többi magyarországi szolgáltató után állt elő Vodafone Passport nevű szolgáltatásával, amellyel gyakorlatilag itthon is megvalósítja világszerte alkalmazott tarifarendszerét. A díjszabás szeptember 30-ig érvényes.


Kommunikációs vagy tarifaverseny?


A külföldiekhez hasonlóan a magyar mobilszolgáltatók nemcsak egyre olcsóbb készülékeikkel csábítják a mobillal még nem rendelkező, egyre csekélyebb számú rétegeket, hanem a tarifák csökkentésével is. A reklámokban a Vodafone, a T-Mobile és a Pannon folyamatosan igyekeznek egymás alá ígérni a tarifaversenyben. Mindennek ellenére egyre többen hangoztatják, hogy az egész csak humbug. Mint mondják: nincs különbség a szolgáltatók között, lényegesen olcsóbb vagy drágább díjak nincsenek Magyarországon – az egész csak egy jól kifundált kommunikációs marketing-fogás.


Vodafone


A Vodafone és a Pannon 3-4 zónára bontotta a földet, de zónákon belül egységes a tarifa. A T-Mobile ehhez képest megmaradt a nehezen átlátható, országonként változó díjszabásnál. Derítsük ki, hogy ténylegesen a fogyasztó szempontjából melyik előnyösebb, azaz: melyik mobilszolgáltató,mennyit számláz a külföldön fogadott vagy kezdeményezett hívásokért percenként.


A Vodafone Passport a Vodafone-csoport új roamingtarifája, amely lehetővé teszi a Vodafone Magyarország Rt. előfizetői részére, hogy díjmentesen is igénybe vehető regisztrációt követően egyszeri kapcsolási díj mellett, a Vodafone Magyarország hálózatán alkalmazott díjszabás szerint, a tarifacsomaghoz tartozó számlázási egység megtartásával kezdeményezhessenek hívásokat. Ennek alapján, fogadott hívások esetén (a listában szereplő hálózatok bármelyikében roamingolva) az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként. A roamingtarifa használatával a társaság előfizetői a társaság által megadott hálózatokról magyarországi hálózatokba irányuló normál díjas hívások esetén: 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz az ügyfél által használt tarifacsomag Vodafone Magyarország hálózatán alkalmazott belföldi hívásdíját számlázási egységenként.


Itt megkülönböztetik a hálózaton kívüli és belüli hívásokat, csúcsidőbeni és csúcsidőn kívüli hívásokat. A Vodafone-listában szereplő országok valamelyikében roamingolva ugyanezen ország bármely mobil- vagy vezetékes hálózatába irányuló hívások esetén: az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz az ügyfél által használt tarifacsomag Magyarországon érvényes belföldi, hálózaton kívüli hívásdíját a tarifacsomaghoz tartozó számlázási egységenként. Harmadik ország hálózatába (azaz nem magyarországi vagy a roamingolás helye szerinti ország hálózatába) irányuló hívás esetén az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz a Magyarországról nemzetközi irányba indított hívások díjazása szerinti hívásdíjat a nemzetközi hívásokra vonatkozó számlázási egységenként.


Pannon GSM


A Pannon GSM 2005. június 21-től egyszerűsítette a tarifarendszert és a roamingforgalmak árazását. Az eddigi gyakorlattól eltérően az egész világon (a Vodafone 4 zónájánál is egyszerűbben) mindössze három díjzóna lesz érvényes, amelyeken belül szolgáltatótól függetlenül ugyanazok az árak lesznek érvényesek.








Mindegyik díjzónában négy különböző, forgalmi iránytól függő percdíj érvényes, amelyekkel naptól és időszaktól, valamint szolgáltatótól függetlenül számolhatunk.


T-Mobile


A T-Mobile nem követte versenytársai taktikáját, hanem fenntartja az adott ország szolgáltatójával kötött szerződésben rögzített árakat. Ez országonként eltérő tarifát jelent, ám gyakori, hogy a hazánktól hasonló távolságban fekvő területek (pl. Spanyolország és Tunézia) tarifái megegyeznek. A T-Mobile a könnyebb eligazodás érdekében keresőt működtet honlapján, amely minden ország tarifatáblázatát bemutatja az érdeklődőknek.








Humbug vagy nem humbug, egy biztos: nagyon nehéz kiigazodni a jelenleg érvényben lévő tarifarendszereken, a nyaralásra vágyó, túlhajszolt dolgozónak pedig kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy átrágja magát a transzparensnek éppen nem mondható táblázatokon. Éppen ez az átláthatóság (vagy éppen át nem láthatóság) az, amin Brüsszel változtatni akar, hogy a fogyasztóknak nagyobb és könnyebb választási lehetőségük legyen.


Címkék: utazás