Sertéssperma az űrben

Kína tervei szerint az október elejére tervezett második ember repülte küldetésén először juttatnak fel állati spermiumot a világűrbe, jelenti a Xinhua hírügynökség. Korábban az űrben elvégzett tenyésztési kísérletek kizárólag növényi magvakon alapultak.

Az egyik dél-nyugati tartományban található Chongqing Agrártudományi Akadémia megálla­po­dást írt alá a Kínai Űrrepüléstudományi és Technikai Vállalattal, amely szerint a Sencsu VI 40 gramm malac spermát juttat el a világűrbe, hogy azután a mikrogravitációs környezetből visszatért anyagot összehasonlíthassák a Földön maradttal, valamint laboratóriumi kísérleteknek vessék alá. A spermium két körültekintően kiválasztott Rongchang malacból, a nemzet első számú sertésfajából származik.

Októberben a sperma egy részét a Sencsu VI biológiai kapszulájában helyezik el, míg a másik részét azon kívül. A kutatók elméletei szerint a különbözőképpen tárolt spermium génjei különböző változásokon mennek át a mikrogravitáció és a kozmikus sugárzás hatására. A 4-5 napnyi űrutazás után a Földön lombikban petesejtekbe jutattják a visszatért ondót. Hogy milyen változások következnek be mennyiségben és minőségben a “megutaztatott” malacoknál? Nos, ezt a tenyésztők becslései szerint körülbelül két év multán tudhatjuk majd meg.

Az Akadémia körülbelül 250 ezer dollárt fektetett be az elkövetkező kísérletekhez kapcsolódó kutatásokba és felszerelésbe.