Anyagi hasznot remél a WinZip új tulajdonosa

A népszerű tömörítő alkalmazás új tulajdonosa több korlátozás és módosítás bevezetését tervezi, amelyek révén igyekeznek tudatosítani a felhasználókban a program kereskedelmi jellegét.

A WinZip Computing-ot a Cnet híradása szerint a Vector Capital befektetési cég vásárolta fel, amelynek vezetői nem elégedettek a az eddigi eredményekkel, különösen ami az ingyen letölthető verzió szolgáltatásait illeti. Bár a WinZip tömörítő eddigi verzióit eddig összesen mintegy 140 millió alkalommal töltötték le, ez az egyébként lenyűgöző eredmény elsősorban az ingyenes változat népszerűségének köszönhető, amely elméletileg 30 napig biztosítana betekintést a programba.

Chris Nicholson, a Vector egyik együttműködő partnere a magazin kérdésére elmondta, hogy az ingyenes előzetest hetente félmillió alkalommal töltik le, de ez számukra korántsem megnyugtató, mivel a letöltők nagy többsége soha nem vásárolja meg a programot. Ennek oka elsősorban az, hogy a teljes verzió semmivel sem nyújt többet az előzetesnél, így a legtöbben nem is látják értelmét a befektetésnek. A befektetési cég ezért véget kíván vetni a jelenlegi gyakorlatnak, és a jövőben több változtatást terveznek, amely alatt nagy valószínűséggel a szoftver módosítását, valamint fizetős frissítéseket kell értenünk.

Kérdéses, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak majd a változtatásokhoz, bár az nem kétséges, hogy a Vector jelentős tapasztalattal bír a pénzügyi téren botladozó vállalatok feltámasztásában. Példaként említhető a Corel, amely eladta Linux-részlegét, és elmúlt években egyre inkább háttérbe szorult a riválisok – főleg a Microsoft – mögött. A céget két évvel ezelőtt vásárolta fel a Vector, és az azóta eltelt idő alatt a Corel nemcsak hogy talpraállt, de sikeresen felvásárolt egy rivális vállalatot. Igaz, a Corel részesedése a Microsoft Office által uralt irodai szoftverek piacán kevesebb mint 10 százalék, de a vállalat némileg magabiztosabban tekinthet a jövőbe. A Vector ugyanezt tervezi a WinZip felvásárlásával, és legfőbb céljuk, hogy az átszervezés révén megtöbbszörözzék a vállalat bevételeit.