Augusztusban mehet tőzsdére a SkyEurope

Augusztus végén vagy szeptember elején vezetik be a bécsi tőzsdére a SkyEurope diszkont légitársaság részvényeit.

A társaságot 2001-ben alapította az osztrák Christian Mandl és a belga Alain Skowronek. Az értesülések az osztrák sajtóban jelentek meg. A cég részéről még nem fűztek kommentárt a tervezett kibocsátás híréhez.

A Die Presse osztrák lap 30-40 százalékos pakett kibocsátásáról tud. A befolyt összegből a társaság további terjeszkedését kívánja finanszírozni. A SkyEurope 2009-ig 32 további Boeing 737-es gép vásárlását tervezi.

A kibocsátás főszervezőjeként a CA-IB működik közre. A Bank Austria (BA-CA) jelenleg a SkyEurope részvényeinek intézményes befektetők birtokában lévő egynegyedét kezeli.

A társaság két alapító tagja fejenként 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A fennmaradó részen az EBRD, az ABN Amro és az European Investment Fund osztozik. Az utóbbi az East Capital Managementtel közösen finanszírozási feladatokat is ellátott.

A SkyEurope jelenleg 15 repülőgépet, ebből 11 Boeing 737-700-as és 4 Embraer 120-as gépet üzemeltet 43 európai célállomásra három bázis replülőtérről, Pozsonyból, Budapestről és Varsóból.

2004-ben közel egymillió utast szállított az előző évi 171 410 után. Forgalma pedig 63 millió euróra szökött fel 13 millióról. Járatainak kihasználtsága 74,6 százalékra javult 71 százalékról.

Címkék: utazás