Nem ítélték el a vírusírót

A Sasser vírus megírásával és elterjesztésével gyanúsított tizenkilenc éves német fiatalember pere lezárult. Sven Jaschan egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönnel megúszta a "kalandot".

Az Észak-Németországban letartóztatott tizenkilenc éves Sven Jaschant, azért állították a napokban bíróság elé, mivel alaposan gyanúsítható volt a 2004-ben jelentős károkat okozó Sasser féreg készítésével és elterjesztésével. A fiatalember a tárgyaláson bevallotta, hogy valóban ő a féreg alkotója, sőt a NetSky vírus is az ő számítógépéről került az internet világába.

A fiatalember pere zárt ajtók mögött zajlott a verdeni bíróságon, és a mai ítélethirdetés is igen gyors eljárást zárt le. A védők természetesen arra helyezték a hangsúlyt, hogy védencük a tett elkövetésekor még csak 17 éves volt, s mint kiskorú nem büntethető.

A bíró és a szakértők is hasonlóan ítélték meg a elkövetés súlyát, és mindössze egy év kilenc hónap felfüggesztett börtön büntetéssel „jutalmazták” a tehetséges fiatal programozó tevékenységét.

Egyes források szerint a tehetséget máris alkalmazta egy Securepoint nevű biztonsági cég, amely becsületes fizetéssel honorálja a most elítélt fiatalember képességeit.

A 2004. május elsején kora reggel észlelt Sasser-nek keresztelt férget ma már tudjuk. hogy valóban Jaschan készítette: Ez volt az első, a Windows LSASS sebezhetőséget kihasználó kártevő.

A féreg teljesen automatikusan terjedt, véletlenszerűen generált IP című, foltozatlan Windows 2000 és XP rendszereket próbált megfertőzni. A Sasser több ezer számítógépet fertőzött meg és sok százezer dollár kárt okozott a felhasználóknak. A vírus hatására a British Airwaysnél több órát késtek a repülők, a brit parti őrség a számítógépek híján ósdi térképeket volt kénytelen előkotorni a szekrények mélyéről, és a német Postabankban is ismét előkerült a papír és golyóstoll a banki műveletek rögzítésére.

Sven öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphatott volna, de láthatóan a bíróság enyhe ítéletében figyelembe vette a fiatalember elkövetéskori életkorát és az őszinte megbánását.

Jaschant egyébként jutalom reményében az egyik barátja adta fel a Microsoft által meghirdetett vírusellenes kampány hatására. A jutalom egyébként nem kicsi, miután a Microsoft már fizetett 250 ezer dollárt a Sobig és a Blaster íróinak skalpjáért.

Számos szakértő aggodalmát fejezte ki az enyhe ítélettel kapcsolatban, sokan azt gondolják, hogy ez további biztatást ad a káros kódok alkotói számára.