A regisztrációs adóval csalóknak befellegzett

Az adónem bevezetése után másfél évvel megkezdik a vámhatósági, a regisztrációs adó befizetését igazoló és az okmányirodáknál keletkező, forgalomba hozatali adatok összehasonlítását. Így a milliós csalások leleplezhetőek lesznek.

A Napi Gazdaság információi szerint a következő hetekben indulhat a regisztrációs adóval kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítását célzó intézkedés. A Vám- és Pénzügyőrség (VP) a közelmúltban javasolta a Belügyminisztériumnak az online kapcsolat kialakítását, ezáltal a gépjárművek forgalomba helyezési és az ehhez kapcsolódó regisztrációsadó-fizetési folyamat zárttá tételét – mondta Sipos Jenő, a VP szóvivője. A regisztrációs adóval kapcsolatos csalások ma ugyanis a két szerv adatállománya közti egyeztetés hiánya miatt viszonylag egyszerűen kivitelezhetők.

A gépkocsi forgalomba helyezéséhez az okmányirodáknál az adó befizetéséről szóló igazolás bemutatása is szükséges. Az okirat pedig mindössze egy hamis pecsét segítségével előállítható, mivel a formanyomtatvány letölthető az internetről is.

A regisztrációs adóval kapcsolatos csalás miatt indult nyomozások mintegy fele a fővároshoz kapcsolódott, a feltárt adóhiánynál tavaly ez az arány 85 százalék lett. A befejezett nyomozások során nem született igazán megelőző hatást kiváltó szankció: a tavaly lezárt ügyek között mindössze egy esetben nyújtottak be vádindítványt, öt esetben történt megrovás, 15 esetben pedig bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Címkék: autó