Utasbiztosítás: szaltó hálóval vagy anélkül?

A magyaroknak csak egyharmada köt utazásbiztosítást mielőtt külföldre megy. Fenegyerek nemzet vagyunk.

Hol kössem meg a biztosítást, vagy kössek-e egyáltalán? A kérdés annál is inkább felmerül, mivel tavalyi uniós csatlakozásunk óta az EU tagországaiban – továbbá Norvégiában, Svájcban és Izlandon – mint az EU polgárai jogosultak vagyunk sürgősségi betegellátásra.
A félreértések elkerülése végett: csak sürgősségire, és arra is az adott ország egészségügyi hagyományainak megfelelően. Például, a legtöbb uniós tagországban önrészt kell fizetni a kórházi ellátásért, egyes gyógyszerekért, esetleg magáért a kezelésért is. A beavatkozások általában nagyon drágák, így az önrész – akár 20 százalék – sem kevés.

A szolgáltatások ráadásul nem vehetők automatikusan igénybe személyivel vagy útlevéllel, ehhez az E111-es nyomtatványt kell beszereznünk Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP ) megyei vagy budapesti szerveinél. Szükség lesz személyi igazolványra, lakcím- és TB-kártyára, valamint munkáltatói igazolásra. Az E11-es három hónapig érvényes, utána újra ki kell váltani.

Van különbség

Magyarországon hét társaság is foglalkozik utazási biztosítással, noha az árak cégenként és szolgáltatási szintenként különböznek. Ha kicsit ráérünk, nézzünk körül, mert például, egy kéthetes brazíliai üdülést el lehet tölteni „biztonságban” 7 ezer és 19 ezer forintért is.  Persze az is elképzelhető, hogy van biztosításunk, csak nem tudunk róla. A Visa és MasterCard típusú bakkártyák mellé ugyanis „ajándékba” jár a biztosítás banktól függően 30 vagy hatvan napig.

Gyakorlatilag három szolgáltatási szint létezik. Nevezzük őket, alap-, közép- és top szolgáltatásnak. A különbség a három szint között árban és ezzel összefüggésben a szolgáltatások körében mutatkozik meg.

A legfontosabb, leggyakoribb problémákra már az alapszolgáltatás is megoldást jelent. Például, baleset esetén valamennyi biztosító több millió forintig fedezi az ellátás költségeit. Ez valószínűleg bőségesen elegendő egy lovaglásból, jet skizésből, raftingolásból eredő baleset költségeinek fedezésére Európában vagy Törökországban. De talán nem az Egyesült Államokban. Az oda utazóknak érdemes elgondolkodniuk az „egyel” drágább biztosításon az észak-amerikai csillagászati gyógyászati költségek ugyanis könnyen túlléphetik az alap típusú biztosítás limitköltségeit. Az USA-ból vagy északi szomszédjából a beteg hazaszállítása is költségesebb.

A legmagasabb kategória általában a legtöbb felmerülő költséget megtéríti, de nem mindet. A poggyászbiztosítás jellemzően ilyen terület. Nehéz bizonyítani, hogy vadonatúj és méregdrága mobiltelefonunk és digitális fényképezőgépünk is a kofferben volt. Másrészről viszont csak ez a kategória fizeti a beteg hozzátartozó meglátogatását, az ügyvédet, ha úgy alakulnak a dolgok, az óvadékot és a tolmácsot.

Felár és internet

A nagyon egzotikus országok nem mindig büszkélkedhetnek kiterjedt egészségügyi rendszerrel, ezért az ellátás adott esetben sok utaztatással járhat, ami szintén elképesztően megemeli a költségeket. Éppen ezért egyes biztosítók eleve 50 százalékkal magasabb biztosítási díjakat számolnak fel, mondjuk, az Ázsiában kikapcsolódni vágyóknak.


A legtöbb biztosítás interneten keresztül is megköthető. Az utasbiztosítás díja a biztosítottak száma, kora az utazás célja valamint a külföldön eltöltött napok száma szerint alakul. 65 év fölött, például, még 100 százalékos felárral is számolhatunk. A biztosítás díját, gyermekek esetén az is befolyásolja, hogy a gyermek kivel utazik.

Az alábbi táblázat a leglényegesebb szempontok szerint hasonlít össze néhányat a biztosítók közül. Az árak egy kéthetes európai nyaralás költségeit mutatják be tájékozódásul egy harmincéves személy esetében.





Címkék: utazás