Világok harca – Vérszomjas E.T.

Amikor a vasárnapi apuka nem cukrászdába és állatkertbe viszi a gyerekeit, akkor vélhetőleg marslakók támadták meg a Földet, hogy elpusztítsák a családot. És tényleg. Spielberg visszatért földönkívülis történeteihez: jönnek a Tripodok!

A Világok harca, H. G. Wells ma már klasszikus regénye 1898-ban jelent meg először. Spielberg régóta dédelgetett álmát váltotta valóra most, amikor megalkotta az új, modernizált Világok harcát. Az emberi jellemábrázolás mellett fontosnak tartotta a lenyűgöző látványt is, ezért kért régi cimborájától, George Lucastól segítséget, aki volt oly szíves rendelkezésére bocsátani az összes trükkmestert, aki az új Csillagok háborúja-trilógián dolgozott.

Mindehhez a szuperkoktélhoz adjuk hozzá a kétes személyiségvonásokkal, ámde szexis kisugárzással rendelkező Tom Cruise-t, a minden tekintetben kifogástalan Tim Robbinst és az elbűvölően tehetséges Dakota Fanninget. Kész a szuperprodukció.

Bár a cím arra utal, hogy Ray Ferrier Tom Cruise alakításában megmenti a világot, ahogy, mondjuk, Bruce Willis szokta, de most mégsem ez történik annak ellenére, hogy ez a világ bizony megmentésre szorulna. Ellepik ugyanis a Tripodok, E.T. gonosz unokatestvérei, akik régóta arra várnak, hogy kiirtsák a földlakókat. Ray azonban csak egy egyszerű dokkmunkás, akit elhagyott a felesége, aki nem találja a hangot a saját gyerekeivel, és általában véve nem egy hőstípus. Most mégis azzá kell válnia, ha életben akar maradni a családjával együtt. A Világok harca elsősorban egy apa harca, aki fel akar nőni a feladathoz, hogy jó apa legyen és jó ember. Az ő szemszögéből látjuk a katasztrófát, kivételesen testközelből, és nem az ovális irodából vagy a Pentagon büféjének monitorján követjük az eseményeket. Mert ne felejtsük el, amikor Willis vagy más hősök a világot mentik meg, akkor elsősorban egyszerű embereket mentenek meg.

A túlélés százéves meséje ez felfrissítve, kicsit kitrükközve, kisztározva, de mondanivalójában a régi: egy életünk van, és azt meg kell menteni!

Spielberg, aki egyformán jól ért a finom jellemábrázoláshoz (tükrözi ezt két Oscar-díja) és az izgalmas látványhoz, már megannyi feledhetetlen élményt okozott nekünk. Indiana Jones, E.T., Ryan, Schindler és Hook nyomába most felzárkózik Ray Ferrier is kalandos szívünk nagy örömére.

– Cinnamon –

Címkék: Magazin