Gyula, a korrekt

Azoknak, akik nem szeretik a meglepetéseket, vagyis akik szeretnek biztosra menni, ha kikapcsolódni indulnak.

Enni, inni

Műanyagszékes éttermekkel tele a fürdő, nem kell hűtőtáskával és demizsonnal elindulni otthonról. Egy deci egri rizling 100 forintért kapható, az erdélyi melegszendvics – közel a határ – 280 forint.

Várfürdőnek hívják, de illúzióink ne legyenek, a gyulai gyógy- és strandfürdő természetesen nem az egyébként csöppnyi várban helyezkedik el. De talán jobb is így, középkori várromok között fürdeni mégsem a legszexibb dolog. Izgalmasabb az Almásy–kastély ma üresen áll – és egy sárga templom oldalában lubickolni, az egyik oldalon még egy vizesárokra emlékeztető – nem az – csatorna is szegélyezi a fürdő parkját a szokásos rozsdás kerítés helyett.

Az Almásyak szelleme máskülönben is belengi a fürdőt. A fedett gyógymedencék az egykori lovarda falai között húzódnak, a régi épület modern, fa tetőszerkezetet kapott, az erkélyről pedig fa csikófejek tekintenek a fürdővendégekre. Ha nem vagyunk tisztában Gyula, illetve a fürdő történetével, kicsit furcsán hatnak a sakkfiguraszerű lófejek. A lovardában két forró gyógyvizes medence található, és egy langyosabb, hosszabb, kifejezetten úszásra. A tető gerince üvegből való, így az úszók napfényben is fürdőznek egyúttal, még ha barnulni nem is lehet.

Az egyik gyermekmedence szintén itt van. A karzaton, ahonnan egykor a lovakat lehetett szemlézni – legalábbis így képzeljük –, most a gyerekeket lehet szemmel tartani, és pihenni is itt tudunk a szintén fa, enyhén döntött ágyakon, melyek talán nem annyira kényelmesek, de természetes anyagból vágták őket, és ha kettőt egymás mellé tolunk, igazi családi fészket kapunk.

Az open air medencéknek se szeri, se száma. Van félig, egy kecses faívvel fedett gyógyvizes blokk az átmeneti évszakokra, vagy télire a nagyon belevaló fürdőzőknek, és gyerekmedencék. Nagyon tetszett az ötvenes, feszített úszómedence, mely nem a földbe süllyesztve lapul a bokrok közt, hanem néhány méterrel kiemelkedik, helyes kerítés fut körbe, és külön lépcső vezet fel, így nem lesz pancsoló a sportmedencéből. Pancsolóból úgy is van elég, mindenféle befújóval és masszírozóval, de a fő attrakció egy jurta alakú élménymedence.

Látogasson el Gyulára!

Ajánlat a Startutazástól

Hangulatában a sejtelmességre törekedő épület – pasztellszínű csempék, kevés ablak – félhomályban fürdik, így ideális romantikázásra, de a gyerekek is szemmel láthatóan jól érzik magukat. Külön esztétikai merészségre vall, hogy a fürdő színvilágában, ha máshol nem is, itt végre elszakadt a kék-fehér-sárga színkombinációtól, és mályvával, pasztellkékkel és – zölddel dolgoztak az építészek.

A központi medence kerekded sodrófolyóval, buzgárral és pezsgőfürdővel felszerelt, és van egy újdonság is, amit másutt nem láttunk, a skótzuhany. A félkör alakú csövek közé ülve az apró lukakon előtörő víz szurkáló érzést okoz. Hogy mitől skót? Menjenek el, és kérdezzék meg az úszómestert. Három szauna és gőzkabin izzasztja meg a vendégeket, amely a fürdőbelépő árán felül további nyolcszáz forintba kerül. Viszont: hétvégenként – ó, micsoda randihely – hajnali egyig nyitva tartanak.

Címkék: Utazás: Fürdők