Bezárhat a brüsszeli repülőtér

A bezárás réme fenyegeti a Brüsszel melletti Zaventem repülőteret, miután egy fellebbviteli bíróság döntése nyomán három hónapon belül csökkentenie kell a légikikötő okozta zajártalmakat – írja a Világgazdaság.

A Sabena nemzeti légitársaság 2001-es csődjét követően amúgy is rossz üzletmenettel sújtott Zaventem légikikötő flamand területen helyezkedik el, ennyiben az ügy a flandriai regionális kormányzat hatáskörébe tartozik. Mivel azonban a fel- és leszálláshoz időnként az önálló közigazgatási egységként működő Brüsszel légterét is igénybe kell venni, ezért az itteni hatóságok szintén beleszólási jogot formálnak a létesítmény szabályozására.

Az egyes hatóságok eltérő határozatai nyomán a brüsszeli agglomeráció északi és keleti része, illetve a városközpont felett már nem járhatnak repülőgépek. Löwen felől szabad lenne a reptér megközelítése, ám ebben az irányban is már csak a leszállást engedélyeznék.

A brüsszeli fellebbviteli bírósági döntés a szövetségi kormányt is határozott cselekvésre kényszerítette. Mivel Zaventem mintegy hatezer munkahelyet kínál, ezért a kormány egyrészt az 1999-es újraszabályozás előtti állapotokhoz kíván visszatérni, másrészt fontolgatja egy második nemzeti repülőtér megnyitását. Szó van a forgalom regionális légikikötőkbe való áttereléséről is.

Címkék: utazás