Már 10 éve első a Skoda Csehországban

Csehországban 2004-ben is a Skoda Auto autógyár volt a legsikeresebb vállalat 153,55 milliárd koronás bevétellel. A tavalyi bevételek alapján összeállított száz legnagyobb cseh cég listáját pénteken tette közzé a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.

A második helyen a villamosenergia szolgáltató CEZ, míg a harmadikon az Unipetrol vegyipari konszern végzett. A CEZ bevétele 100,16, míg az Unipetrolé 85,82 milliárd korona volt. A Skoda Auto 1996 óta őrzi első helyét a listán.

A száz legjelentősebb cseh cég bevételei a tavalyi évben 15 százalékkal emelkedtek 2003-hoz képest, s a bruttó hazai termék mintegy 15 százalékát termelték. 2003-ban ez 14 százalék volt, míg 2002-ben nem egészen 13 százalék.

Folyó árakon számítva tavaly a cseh GDP 2751 milliárd koronát tett ki, s ebből a lista első tíz helyezettje nyolc százalékot termelt – mutatott rá Richard Hindl, a prágai műszaki egyetem informatikai katedrájának vezetője, aki a nagy cégek súlyának növekedését a cseh gazdaságban már hosszabb ideje jelzi. Szakértői vélemények szerint a kis és közepes nagyságú cégek részaránya a GDP megtermelésében Csehországban alacsonyabb, mint a nyugat-európai országokban.

Címkék: autó