Lepkék és dohányfüst – programok a hétre

Jamiroquai koncert a Pecsában, végre felvehetjük kucsmáinkat nyáron is, s hogy a show teljes legyen, ötszáz lepkét láthatunk egy légtérben és dohányosokat múzeumban.

Hamvadó cigarettavég” mottóval nyílik kiállítás június 19-től a Mezőgazdasági Múzeumban. Számvetés a dohányzás kultúrtörténetével, a dohány útjával, elterjedésével és a különböző dohányzási szokásokkal. A korábban gyógynövényként termesztett, a kolostorkertekben, és különböző bajok kezelésére használt szer, hogyan vált kultúránk fontos részévé. Elterjedéséhez nélkülözhetetlen volt a könnyebb rágyújtást lehetővé tevő kénes gyufa, majd az öngyújtó megjelenése, és sajnos a világháborúk, amelyekben bizony a cigaretta aratott teljes diadalt.

Csaknem hatvan faj félezernél is több egyedét láthatja a nagyközönség a június 18-án nyíló Lepkekertben. A csak nyáron működő lepkebemutató a Pálmaház szomszédságában található, amely voltaképpen egy hálósátor.

A trópusi lepkék számára, akárcsak jónéhányunknak problémát jelent, ha a hőmérséklet hosszabb ideig 15 °C alá csökken, márpedig még a múlt héten is volt ennél hidegebb idő. A nyár azonban megérkezet és a szezon kezdetét vehette a Lepkekertben is. További érdekesség, hogy a kis pillangókat persze nem az erdőkben hálóval futkosó lepkegondozók fogták be, hanem az „induló készlet”, olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik a lepkéket.


Jay Kay

Június 20-án látogat el hazánkba a pillangó típusú színpadi mozgás apostola Jay Kay és csapata a Jamiroquai. Az acid dzsessz korszak hajnalán fogant zenekar igényes muzsikája éppúgy szolgáltat majd a táncparketteken szárnyikkal kalimpáló JK imitátoroknak, mind a zenei finomságokra érzékeny műélvezőknek a PECSA-ban.

Az élőben vibráló, sodró lendületű show-iról híres banda tagsága közben szép lassan kicserélődött, JK azonban rendületlenül a középpontban maradt például a Godzillához készített, a csapat korábbi hangzásához képest meglehetősen kemény Deeper Underground sikerének köszönhetően.

A világhírű szobrász Dennis Oppenheim már közel négy évtizede a kortárs művészet élvonalában van jelen, most példáúl június 26-ig a Kogart házban is. A Land art, Body art területén is úttörő műveket alkotó művész, mindig is eklektikus volt és ellenállt a kategorizálásnak. Munkamódszerének lényeges vezérelve új asszociációkat megnyitni azáltal, hogy radikálisan megváltoztatja az adott tárgy méreteit, kvázi-tudományos módszerek használata műalkotások létrehozásához vagy a természeti-környezeti hatások beépítése a műbe. Az alkotóval egyébként az EXIT magazin készített interjút.

A romániai születésű Alexander Balanescu korunk egyik legérdekesebb és legkísérletezőbb hegedűse és komponistája. Új- és kortárszenei kalandozásai zenei csemegét jelentenek az igényes muzsikára nyitott közönségnek. 1979-ben társaival megalakította a Michael Nyman Ensemble-t és 15 éven át turnéztak szerte a világban.

1987-ben megalakította saját Quartettjét Szóló koncertjein saját szerzeményeit illetve Nyman, Sciarrino, Reich és Philip Glass szerzeményeit adja elő. A Margitszigeten június 21-én szólóban és a Muzsikás Együttessel lép fel.


A Zsolnay kiállítás nyílik június 24-étől a Haas & Czjzek Budapest belvárosában található üzletében.

Európa egyik legrégibb porcelánkereskedése, az 1879-es alapítású szaküzlet ad otthont annak a kiállításnak, amelyen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt. mesterfestőinek 40 remeke lesz majd látható.

A kollekció kuriózuma az a Zsolnay asztali lámpa lesz, amelyből egyetlen darab található az országban, ez pedig a mindenkori magyar Miniszterelnök dolgozószobáját ékesíti.

Címkék: Magazin