Földet ért az űrlabor

Leszállt a Foton-M-2 űrlaboratórium állatokkal a fedélzetén, a kutatók Kazahsztánban, a tervezett leszállás helyétől mintegy 46 kilométerre, húsz perc alatt fedezték fel csütörtökön - közölték a Moszkva melletti repülésirányító központban (CUP).

Nyikolaj Szokolov repülésirányító elmondta, minden rendben zajlott, bár a leszállóegység 46 kilométerre a tervezett leszállási helytől ért földet. A fékezőernyő kinyílása után a kutató-mentő repülőgépek már a levegőben felfedezték az űrlaboratóriumot. A Foton ugyanolyan, bár kisebb kutató-mentő egység fogadta, mint amely a Nemzetközi Űrállomás legénységeit fogadja leszálláskor.

Oroszországból és Európából tudósok is érkeztek az Foton fedélzetén tartózkodó állatok – gekkók, tarajos gőték, csigák, skorpiók -, valamint mikroorganizmusok fogadására – közölte Jevgenyij Iljin, az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének igazgatóhelyettese.

A tudósok két héten át végeztek többek között kémiai, fizikai és biotechnológiai kísérleteket az űrben a Foton fedélzetén utazó állatokkal, egyebek között immunhiányos és daganatos betegségek kezelésére alkalmas, nagy tisztaságú gyógyszerhatóanyagok előállítására.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai a május 31-én elindított űreszköz segítségével húsz kísérletet végeztek el, egyebek között a stressz hatását kutatták az élő szervezetek idegrendszerére, adott esetben a skorpiókéra, valamint folyadékfizikai megfigyeléseket végeztek a súlytalanság körülményei között.

Az orosz tudósok kéttucatnyi kísérletet hajtottak végre, többek között a gekkók tanulmányozásával a csontritkulás elleni módszereket dolgoztak ki, a tarajos gőték segítségével a szervek regenerációját tanulmányozták a súlytalanság feltételei között.

A Moszkva melletti repülésirányító központ számolt be arról is, hogy a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) csütörtökre virradó éjszaka lekapcsolódott a Progressz M-52 teherűrhajó, fedélzetén több mint egy tonnányi “háztartási hulladékkal” és elhasznált felszereléssel. A teherűrhajót, pontosabban annak maradványát – a légkörbe érve ugyanis a hulladék teljes egészében, az űreszköz pedig részben elég – a Csendes-óceánba 4 kilométeres mélységbe süllyesztették el Új-Zéland és Dél-Amerika között, az előre kijelölt körzetben.