2005 a kémszoftverek elleni küzdelem éve

Az IT vezetők 80%-a számára 2005-ben a spyware-ek kiszűrése jelenti az egyik legnagyobb kihívást – prognosztizálta az idei évet IT biztonsági szempontból a Trend Micro.

A kémszoftverek hatása ma már messze túlmutat a bosszantó pop-up ablakokon. A rosszindulatú kémprogramok képesek megfigyelni a felhasználó számítógépes szokásait és magánjellegű információit, és ezt az információt a felhasználó tudta nélkül juttatják el másokhoz. A legtöbb vállalat esetében a kémprogramok nem csak a személyiségi jogok megsértését jelentik, hanem fontos vállalati adatok eltulajdonítását is lehetővé tehetik.

Eugen Paul a Trend Micro Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója elmondta: „A kémprogramok emellett a rendszer instabilitását, a számítógépek leállását és a sávszélesség szükségtelen használatát eredményezhetik, ez pedig komoly feladatokat ró a rendszergazdákra. A gyártói oldalnak pedig hatékony megoldásokat kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani.”

Az IDC szerint a számítógépek 67%-án megtalálható a kémprogramok valamilyen formája, és nem egy esetben a fertőzött gépek több száz kémprogram gazdái. Ezen túlmenően, a kémprogramok elleni védekezés egyre összetettebb feladattá válik. Az ügyfeleknek hatékony megoldásra van szükségük az eltávolítani kívánt kémprogramok kezeléséhez, de ugyanakkor rugalmasságot is igényelnek: szeretnék maguk eldönteni, hogy egyes szürke programokat (grayware) -mint például egyes hirdetések – el akarnak-e távolítani a gépükről, vagy sem.
A spyware-ek eddig csak különböző weboldalakról kerülhettek a felhasználó gépére, a WORM_WURMARK.J féreg megjelenése óta azonban emailen keresztül is a gépünkre juthatnak.