Megkétszereződött a lapképernyős tévék forgalma

Az idei első negyedévben több mint megduplázódott a lapképernyős televízió készülékek világpiaci forgalma. A gyártástechnológiában elért komoly költségcsökkentésekből származó jelentős kiskereskedelmi árcsökkenés következtében 3,15 millió darab kelt el.

Az idei első negyedévet megelőző tizenkét hónapban a 20 hüvelyknél nagyobb átmérőjű tévékészülékek ára legalább 20 százalékkal, de akár 40 százalékkal is csökkent.

Az éves összevetésben 125 százalékkal megemelkedett forgalom az előző negyedévhez, a karácsonyi szezont magában foglaló negyedik negyedévhez képest viszont 13 százalékkal csökkent –állapítja meg a DisplaySearch piackutató intézet jelentése. Az LCD tévékészülékek legnagyobb piaca Európa 41 százalékos részesedésével, mögötte 26 százalékkal Japán következik.

A legnagyobb gyártó a japán Sharp 21 százalékos piaci jelenléttel. Részesedése a negyedik negyedévi 21,9 százalékhoz képest kissé csökkent. A holland Philips megőrizte második helyezését 10,9 százalékos részesedéssel, holott a negyedik negyedévben még 14,7 százalékot tudhatott magáénak. A dél-koreai Samsung megelőzte a Sonyt és 10,8 százalékos harmadik helyezésével a Philips fenyegető közelségébe küzdötte fel magát. A Sony 10 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezik.

Címkék: tech