Az IBM konferenciát rendezett a génkutatásokról

Június 7-8-ig rendezte meg Budapesten az IBM Magyarország a II. Élettudományi Konferenciát vezető hazai és külföldi biológusok, orvosok és kutatók részvételével.

A genomika, a genom alapú, genom léptékű biológia az emberiség intellektuális teljesítményeinek egyik legkiemelkedőbb sikere a 3. évezred kezdetén, amely nem jöhetett volna létre az informatika nélkül. A hatalmas és naponta bővülő, interneten elérhető adatbázisok, a gyors ütemben fejlődő bioinformatikai eszközrendszer, az informatikai láncolatba kapcsolt intézmények (gridek) sokasága együtt új minőséget produkáltak a biológia minden területén.

Az emberi szervezet élettani folyamatai annyira összetettek és annyira szerteágazóan és több szinten – sejten belül, sejtkapcsolatokban, szervek között, a szervezet és a populáció szintjén – szabályozottak, hogy e folyamatokat kizárólag nagy teljesítőképességű kvantitatív technológiával lehet modellezni, vagy követni. Ennek megfelelően könnyen hozzáférhető hatalmas adatmennyiség kiértékelése számítógépes rendszerekkel történik, mert a jelenségek komplexitását és tömegét csak informatikai megoldások képesek kezelni.

Egészen a közelmúltig csak igen kevés génről állt rendelkezésre molekuláris információ, ami kizárta, hogy e szinten is tesztelhessük az evolúciós elméletek többségét. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott. Köszönhetően a különböző molekuláris technológiák ugrásszerű fejlődésének és az internet gyors terjedésének, rengeteg molekuláris adat vált bárki számára elérhetővé. Többszáz élőlény teljes genomját ismerjük már, és rengeteg újabb genom program áll közel a befejezéshez. A különböző élőlények genomjának összehasonlító elemzése számos alapvető probléma megoldásához kulcsot ad az evolúció jobb megértésétől kezdve a betegségek jobb megismeréséig.