Meglepetést tartogathat az Apple konferencia

Ma nyitja meg kapuit az egyik legnagyobb Macintosh fejlesztői fórum a WWDC 2005, ahol a pletykák szerint bejelentik, hogy lesznek-e Intel processzorok az Apple új számítógépeiben.

Számos meghatározó hírforrás szerint szinte bizonyos, hogy Steve Jobs a legnagyobb Apple feljesztői konferencia megnyitó beszédében jelentheti be az Apple-Intel együttműködés részleteit. Az Apple rajongók weboldalain elképzelhetetlennek tartott együttműködés híre már egy ideje izgalomban tartja a sajtót és a felhasználókat egyaránt.

A hírt korábban a CNET híroldala a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva közölte. Az akkori információ szerint az Apple a PowerPC processzorait készül leváltani olcsóbb Intel processzorokra. A folyamat állítólag a következő évben kezdődne és állítólag 2007 közepére legtöbb Macintosh modell Intel processzorral kerülne forgalomba.

Az egész héten tartó fejlesztői konferencia résztvevői számára sem mellékes a kérdés, hiszen a fejlesztőknek – ha a hír igaz – ezentúl egész más architektúrára kell programokat tervezni. Arról nem is beszélve, hogy a Tigris becenévre hallgató operációs rendszer is érdekes helyzetbe kerülhet egy ilyen partner váltás esetén.

Egy ilyen megegyezés azt eredményezhetné, hogy jelentős mértékben kibővülne a Macintosh számítógépek szoftveres támogatottsága, az Apple viszont éppen azon fanatikusokat veszítené el, akik nem látnának szívesen egy olyan hardver változtatást, amely a hagyományos PC-khez közelítené a platformot.

A végső szó még nem hangzott el, de mindenki nagyon várja a WWDC megnyitó beszédet, ahol lezárulhat egy korszak. Pont kerülhet egy sokáig ki nem mondott mondat végére. Ezzel egyidejűleg újabb érdekes kérdések fogalmazódhatnak meg az IT világ szakértőiben és laikusaiban.