Áttelepítik a kenyai elefántokat

Négyszáz elefántot telepítenek át az Indiai-óceán partjáról a szárazföld belsejébe Kenyában. A kelet-afrikai állam egyes területein annyira elszaporodtak az ormányosok, hogy immár a lakosságot is zavarják, be-betévednek a falvakba, és megdézsmálják a termést is.

Egyre többet hallani az afrikai elefántokról. Az elmúlt napokban az elefántcsontparti állomány megritkulásáról számoltunk be lapunkban, most viszont tulajdonképpen jó hír érkezett Kenyából. Annyira elszaporodtak itt az ormányosok, hogy át kell őket telepíteni!

Négyszáz elefántot költöztetnek át

A természetvédelmi hatóság (KSW) azt tervezi Kenyában, hogy áttelepítik az Indiai-óceánhoz közeli területekről az elefántok egy részét, annyira megnövekedett az itteni állomány. A projekt több millió dollárba kerül, hiszen az óceánhoz közeli természetvédelmi területen előbb el kell altatni (nyugtató injekciók kilövésével) a vastagbőrűeket, majd daruval óriási teherautókra kell rakni őket, és végül a partról a szárazföld belsejébe kell szállítani a hatalmas testű állatokat.

Júliustól kezdve négyszáz elefántot szeretnének az előbb említett módon áttelepíteni a hatóságok a Shimba Hills National Reserve (Shimba-dombi Nemzeti Természetvédelmi Terület) nevű régióból a Tsavo East National Parkba (Kelet Tsavói Nemzeti Park) – jelentette be a KSW. A hatóság szóvivője, Connie Maina szerint 3,3 millió dollárba kerül majd az akció.

Zavarják a lakosságot

Shimba Hills mindössze 192 négyzetkilométernyi kiterjedésű, s mintegy 700 elefánt él itt jelenleg, annak ellenére, hogy a terület eltartóképessége legfeljebb ötszáz ormányos vastagbőrűt engedne meg. Ezzel szemben a Tsavo East nevű terület 13 ezer 747 négyzetkilométer nagyságú. „A fő oka az áttelepítésnek éppen az, hogy Tsavóban minden más nemzeti parknál nagyobb terület áll rendelkezésre” – magyarázta Maina.

A két park egymástól 140 kilométerre fekszik, s a szállítás okozta stresszt különböző intézkedésekkel szeretnék csökkenteni az illetékesek. Így például az elefántokat családostul viszik az új területre, és abban az évszakban teszik ezt, amikor a legkevésbé zavarja az állatokat a költöztetés.

A vadászat, illetve az orvvadászat 50 ezerről 10 ezer 600 csökkentette 1965 óta az elefántok számát Kenyában, ám a legújabb hivatalos adatok szerint az állomány ismét növekedésnek indult. Éppen ezért egyre több a konfliktus a terjeszkedő emberi civilizáció és az elefántok között. 2004-ben a KWS már áttelepített 400 vastagbőrűt Shimba Hillsből Tsavo Eastbe, miután a helybeli lakosság panaszkodott arra, hogy az elefántok betörnek a falvakba, illetve elpusztítják a termesztett növényeket.