Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz

Fény, meleg, tenger, masszázs, alkudozás, fűszeres ételek, gyönyörű mozaikok, Karthágó örökkévalósága, valamint „A csillagok háborújá"-ból megismert Tattooine bolygó megelevenítése – ezt kínálja Tunézia télen is. Ráadásul charterjárattal ide eljutni sem drága.

Bolyongás Tuniszban

A Tuniszba először látogató turisták számára kötelező feladat a fallal körbevett óváros – Medina – feltérképezése. A Világörökség részévé vált Medina történelmi emlékei egészen a nyolcadik századig nyúlnak vissza. A centrumtól nyugatra, a Bardo múzeumban látható a világ egyik legnagyobb római kori mozaikgyűjteménye.


Tunisz egyébként rengeteget köszönhet a 2001-es Mediterrán Játékoknak, amikorra is sokat csinosítottak rajta, igaz egyben európaias jelleggel is felruházták. A Habib Bourguiba sétányon andalogni olyan, mint Barcelonában a Las Ramblas-on bóklászni. Jó néhány európai híresség vallja, köztük Sting is, hogy legkedveltebb téli úti célja Tunisz.

Tunisztól Karthágóig

Tunisz belvárosából húsz perc utazással Sidi Bou Said-ben, a csinos tengerparti falucskában találhatjuk magunkat, ahonnan szemet-lelket gyönyörködtető a Tuniszi-öböl felett lebukó Nap és a méregdrága jachtok látványa.

 “A csillagok háborúja” rajongóinak szent helye

A mozirajongók által kedvelt hely a Szahara szélén fekvő Matmata falucska, amely otthont adott Anakin Skywalker bolygójának, a Tattooine-nak, valamint itt forgatták az Oscar díjas Angol Beteg egyes részeit is.


Strandolni ritkábban járnak ide a külföldiek, azt többnyire meghagyják Hammamet-nek és Sousse-nak, a két felkapott tengerparti turistaparadicsomnak. Ez utóbbinak nagyobb kikötője és kedves belvárosa is van. Hammamet tengerpartja lenyűgöző, hogy felkapottságát pedig jelzi, hogy központjában német sörházat, valamint bajorvirslit is kaphatunk.


Sidi Bou Said-ből rövid vonatozással, – megjegyzendő, hogy többnyire nagyon kultúrált és kényelmes vonattal -, átjuthatunk Karthágóba, a római birodalom második legnagyobb városába. Köztudott, hogy ie. 146-ban a várost a rómaiak porig rombolják, a fennmaradt utcanevek azonban beszédesek: Hannibál utca, Plutarkosz utca, Föníciaiak útja.

Kihajózás a szigetekre

Tunézia második legnagyobb városából, Sfax-ból valamivel több, mint egy óra alatt juthatunk el Kerkennah szigetére. Ami tulajdonképpen nem is egy, hanem két lakott szigetből, Chergui-ból és Gharbi-ból áll, amelyek között viszont a rómaiak óta van összeköttetés.


Valaha a szigeten végezték ki a rebellis rómaiakat és a házasságtörő muszlim nőket, ma azonban a béke és nyugalom szigete, amelyet ráadásul nem árasztottak el elviselhetetlen mértékben a turisták sem. Aki idelátogat, betekinthet a datolyapálmák, a tengeri szivacsok és a helyi halászat szépségeibe – mivel élénk gazdasági élet nem folyik a szigeten, nem csoda, hogy magas az itt élők átlagéletkora. Állítólag sokan nyugdíjas éveikre költöznek ki e sík, homokos, szép fekvésű szigetre.

Macskák, tevék, parfümök és kusz-kusz

Megfigyelte már, hogy külföldön valahogy sokkal több macskával találkozni, mint itthon? Görögország tele éhes macskával, Olaszország elhízott cicákkal, Kína sült macskával, Tunézia pedig sok-sok dörzsölt macsekkel.


Tunéziában az ember könnyen azon kapja magát, hogy kézi készítésű szőnyegre, ingre, faragott tevére vagy parfümre alkudozik. Az árusok még arról is meggyőznek, hogy a pénzt és a hatalmat Mohamed próféta is elvetette, ám a nők és a finom illatok a gyengéi voltak.

A turistanegyedekben egyre több vitalizáló, gyógymasszázs üzlet található, „Vital” néven már egy lánc is kiépült. Érdemes a napot egy alapos, félórás frissítő kúrával kezdeni.

A tunéziai ételek fűszeresek: a szakácsok bőséggel használnak koriandert, sáfrányt és fokhagymát. Népszerűek a mindig friss halétkek, valamint a többnyire báránypörkölttel tálalt kusz-kusz.
Nem igazán vegetáriánus-barátok: néhol kínálnak zöldséges kusz-kuszt, de ne lepődjünk meg, ha esetleg húsra bukkanunk benne. A francia hatásnak köszönhetően finom bort bőséggel találunk, a régimódi kávéházak erős török kávét és édes menta teát szolgálnak fel, plusz lehetőség nyílik a vízipipázásra is.

Címkék: utazás