Olyan szél jött, hogy kibillent a Balaton, a meder is előbukkant

Több mint fél méter volt a különbség a keleti és a nyugati oldal között, volt, ahol a meder is előbukkant.

Amikor tartósan erős, viharos délnyugati szél fúj a Balaton hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan, akkor a tó vize is könnyen kibillen, ilyenkor ugyanis az órákon keresztül fennálló viharos szél a vizet a tó nyugati medencéjéből átfújja a keleti medencébe.

Ez az elmúlt napokban is így történt – írja az Időkép.hu. A hatás most sem maradt el, az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint:

Keszthelynél 35 centiméterrel csökkent, míg Siófoknál 24 centivel emelkedett a Balaton vízszintje.

A csütörtök délután támadt erős, viharos délnyugati szél Fonyódnál a tó partjáról is elfújta a vizet, az Időkép Fonyód-Várhegyen elhelyezett szélmérője délután 83 km/órás lökést rögzített. A TaviTV azt írja, Balatonmáriafürdőnél akár több tíz métert lehetett a homokpadon besétálni:

Ami az időjárást illeti, a Kiderül.hu előrejelzése szerint a pénteki nyárias időnek egy hidegfront vet véget, amely csapadékkal és markáns lehűléssel érkezik meg a hétvégén, a jövő hét elején is marad a hűvös, de már csapadékmentes idő.

Pénteken az ország legnagyobb részén még napos idő várható kevés felhővel csapadék nélkül. Ugyanakkor a Dunántúl északnyugati részein és az északi határ mentén több lesz a felhő, és ott elszórtan eső, zápor, északnyugaton néhol zivatar is előfordulhat. A délnyugati, déli szél az utóbbi országrészek kivételével élénk, olykor erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de az északnyugati, északi határ mentén csak 19, 24 fok lesz. Késő este 14, 22 fok valószínű.