Pusztító és halálos hurrikán tart Florida felé

Katasztrofális viharra készülnek az Egyesült Államokban.

Az év legnagyobb vihara csaphat le hamarosan az Egyesült Államokra – írja a CNN. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ jelentése szerint a közeledő Helene hurrikán a második legpusztítóbb, 4-es erősséget is elérheti.

Katasztrofális és halálos vihar közeleg Florida partjai felé, ahol a talajtól számított akár 6 méteres vízszintet eredményező áradásokra lehet számítani. A trópusi vihar csütörtökön, a korai órákban érkezik meg, addig minden előkészületet be kell fejezni, hogy megvédjük az emberek életét és tulajdonát

– figyelmeztetett a központ.

A hurrikán várhatóan szeptember 26-án éri el Floridát, ahol délutánra mintegy 210 kilométer per órás szelek fognak tombolni, de ez a szakértők által akár tovább is erősödhet. Az állam egész területén riadókészültség van, több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A Helene áradásokat okozó esőzéssel, pusztító szelekkel és életveszélyes vihardagállyal fenyegeti Floridát.

De a vihar nem áll meg Floridánál: később északi irányban tovább halad más államok felé is. A vihar korábban már Mexikóban és Kubában is lecsapott.

A Helene hurrikán az 5-ös szintig terjedő Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán 4-es besorolásúvá nőhet, mire eléri az Egyesült Államokat. A Nemzeti Hurrikán Központ adatai szerint ez azt jelenti, hogy a pusztítása katasztrofális lesz: a legtöbb ház tetejét letépi, rengeteg fát tör ketté és csavar ki gyökerestül, hetekig vagy akár hónapokig tartó áramkimaradásokra lehet számítani, sok terület pedig tartósan lakhatatlanná válhat.

Kapcsolódó
Sosem láttak még ilyen hurrikánt a kutatók
A 2024-es atlanti hurrikánszezonról már most elmondható, hogy kivételes, hiszen a Beryl képében példátlan trópusi ciklont adott.