Egy egész csordányi delfin sodródott partra

Összesen 77 példány került szárazföldre Skócia partjainál.

Egy egész csordányi delfin sodródott száraz földre a skóciai Orkney-szigetek partjainál – írja a BBC. A szakértők szerint évtizedek óta ez lehet az ország legnagyobb tömeges partra vetődése.

A helyszínre érkező mentőcsapat összesen 77 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint talált a tengerparton, közülük csupán 12 volt életben. Az elven példányokat megpróbálták visszajuttatni a vízbe, azonban ez nem sikerült, így eutanáziát hajtottak végre rajtuk.

A csordában nőstények, hímek és borjak voltak, némelyikük testhossza a hét métert is elérte. Egyelőre nem tudni, mi vezetett a csoportos partra sodródáshoz, de feltehetőleg a közösség egyik tagja került valahogy a száraz földre, a többiek pedig rajta próbáltak segíteni.

Az illetékes szervezetek jelenleg arról tárgyalnak, hogy mi legyen a parton fekvő rengeteg tetem sorsa. Amikor vízi emlősök partra vetődnek, a legtöbb esetben testét otthagyják a helyszínen, és megvárják amíg a természet eltünteti. Ilyen sok kimúlt állat esetében ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen akár az emberek egészségét is veszélyeztethetik. Ezt figyelembe véve vagy el kell őket temetni a parton, vagy egy másik területre kell őket szállítani, ahol nem okoznak problémát.

A szakértők elmondták, hogy az elmúlt években egyre több tömeges partra vetődés történik, ennek pedig két lehetséges magyarázata van. Egyrészt elképzelhető, hogy az áll a jelenség hátterében, hogy a bálna és delfinvadászatok betiltása óta sokkal több tengeri emlős lett a vizekben, így természetesen ha nagyobb számban is kerülnek a szárazföldekre. A másik verzió viszont nem ilye pozitív, eszerint egyre több veszélyforrás leselkedik ezekre az állatokra vizekben.

Kapcsolódó
A világ második legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A tetemen számos sérülést találtak.