Tudomány zöldövezet

Kivégeznék a futót halálra marcangoló medvét Olaszországban

Az észak-olaszországi Trento autonóm megye vezetése május 11-ei hatállyal ismét rendeletet adott ki a JJ4 jelű nőstény medve leöléséről – írja az MTI.

A példány április elején marcangolt halálra egy futót az észak-olaszországi Trentinóban.

Az egyedet már befogták, azóta egy elkerített rezervátumban van.

STRINGER / ANSA / AFP JJ4 2020 júliusában, miután egy nyomkövető rögzítéséhez elaltatták.

Maurizio Fugatti megyei elnök az április elejei tragédiát követően rögtön elrendelte a medve kilövését, de a végrehajtást egy közigazgatási bíróság április 14-én állatvédő szervezetek nyomására felfüggesztette. A medve leöléséről szóló újabb, csütörtökön meghozott rendelet május 11-éig ugyanakkor felfüggeszti az abban foglaltak végrehajtását, a nőstény sorsa ugyanis az akkorra kitűzött bírósági tárgyaláson dől majd el.

A rendeletben leszögezik, hogy az állat kilövését amilyen gyorsan csak lehet, véghez kell vinni, amint a körülmények ezt lehetővé teszik. Az érvelés szerint a közbiztonság érdekében, megelőző intézkedésként észszerűbb inkább megölni az állatot, mintsem a legkisebb kockázatát is megadni arra, hogy újabb emberrel kerüljön kapcsolatba.

A tragikus eset éles vitát robbantott ki Olaszországban a medvékkel kapcsolatban. A trentinói hatóságok adatai alapján 2021-ben száz példány élhetett a térségben, a tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. A szlovén sajtó a múlt hét végén közölte, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni egyedeket a Trentino-Alto Adige régióból, Szlovéniát is felkérhetik, hogy fogadjon be néhány példányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik