Tudomány

Aligátort vett el egy mexikói polgármester

Andre Pinto / Getty Images
Andre Pinto / Getty Images

Egy mexikói kisváros polgármestere meghitt szertartáson feleségül vette aligátor menyasszonyát, miközben a városiak azért könyörögtek a vezetőnek, hogy pecsételje meg egy csókkal a menyegzőt – írja a Reuters. San Pedro Huamelula polgármestere, Victor Hugo Sosa persze többször eleget tett a kérésnek, amit

lényegesen megkönnyített az, hogy az aligátor szája le volt kötözve.

A rituális házasság valószínűleg évszázadokra nyúlik vissza még a spanyolok érkezése előtti időkig, Oaxaca állam Chontal és Huave bennszülött közösségei között. Egy imádságként szolgál, amely a természet kegyelméért könyörög, és bőséget hozhat: esőt, terményeket, elegendő halat a folyókba.

Oaxaca, amely Mexikó szegény déli részén található, vitathatatlanul az ország leggazdagabb őslakos kultúrájával rendelkezik, és számos olyan közösség otthona, amelyek a mai napig őrzik nyelvüket és hagyományaikat. A San Pedro Huamelula ősi rituáléja, amely ma már katolikus spiritualitással keveredik, igencsak furcsa az avatatlan szem számára: többek között azzal jár, hogy a menyasszonyként szolgáló aligátort vagy kajmánt fehér menyasszonyi ruhába öltöztetik.

A kis hercegnőként emlegetett hétéves hüllőről úgy tartják, hogy az anyaföldet jelképező istenség, a helyi vezetővel kötött házassága pedig az emberek és az istenek szövetséget jelképezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik